Hlavní obsah

Je to z nouze ctnost, řekl Kalousek k ochotě Babiše a Faltýnka nechat se vydat

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Správný postup, oceňuji to, je to z nouze ctnost. To jsou první reakce členů mandátového a imunitního výboru na prohlášení premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, že s prvním místopředsedou hnutí Jaroslavem Faltýnkem požádají o své vydání policii. Výbor by měl své doporučení odhlasovat už na úterním jednání.

Reakce poslanců na vyjádření premiéra Babiše, že se nechá vydat k trestnímu stíháníVideo: Novinky

 
Článek

„Je to správný postup. Mrzí mě jen, že od listopadu, kdy přišla žádost o vydání do Sněmovny, docházelo k obstrukcím,“ řekl k tomu šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

„Pokládám to za správný postup, dnes jsme připraveni rozhodnout,“ komentovala Babišovo prohlášení místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek zase tolik rozhodnutí Babiše a Faltýnka neocenil. „Pravděpodobně si to spočítali, že je více poslanců pro vydání než proti vydání. Je to z nouze ctnost, měsíc čekali, jestli se nedopočítají,“ uvedl.

Gazdík: Snad není dohodnutý s SPD

Šéf hnutí STAN Petr Gazdík řekl, že oceňuje se Babiš chce nechat vydat. „Doufám jen, že není dohodnut předem s SPD,“ zdůraznil. „Ta věc je podezřelá a všichni, kteří jsou obviněni, by měli mít možnost obhájit se,“ dodal Gazdík.

Řekl také, že o vydání Babiše a Faltýnka by mohla rozhodnout celá Sněmovna ještě před samotným hlasováním o důvěře vládě. „Má to logiku. Pokud někomu máte dávat důvěru a je tu žádost o vydání, tak by to mělo jít postupně,“ míní Gazdík. Starostové se prý dohodli s Piráti, že na plénu navrhnou, aby se nejprve hlasovalo o zbavení imunity a až poté o důvěře.

Schůze dolní komory začíná ve dvě odpoledne, od jedenácti hodin jsou na pořadu tiskové konference poslaneckých klubů jednotlivých stran. Jednání budete moci sledovat na Novinkách v on-line reportáži.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám