Hlavní obsah

Je to výsměch, zní kvůli platům od hasičů, policistů i zdravotníků

Hasičské, policejní i zdravotnické odbory považují zvýšení tarifů z rozhodnutí vlády o 700 korun za výsměch, nárůst nepokryje vysokou inflaci. Kritizují, že se vůbec nepamatovalo na civilní zaměstnance bezpečnostních složek, ti se žádného navýšení tarifů nedočkali.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kabinet Petra Fialy (ODS) nižší než předchozí vládou schválené navýšení o 1400 korun zdůvodnil napjatým státním rozpočtem.

„Výsledek jednání vlády považuji za výsměch složce, která poslední dva roky pomáhá zajišťovat chod i jiných odvětví a s kterou se všichni politici rádi fotí, když to potřebují,“ řekl Právu předseda Odborového svazu hasičů Jiří Jílek.

Průměrná mzda vzrostla, lidé si ale o moc víc koupit nemohou

Ekonomika

Podle něj navíc rozhodnutí opomíjí občanské zaměstnance, kteří prakticky zajišťují servis pro výjezdovou činnost.

Odejdou někteří?

Podobně to vidí i šéf Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič. „Vnímáme to ne jako zvýšení, ale jako snížení, při inflaci kolem šesti procent,“ řekl Právu.

Také on mluví o výsměchu vůči občanským zaměstnancům sborů, kam patří třeba pedagogové a vychovatelé u vězeňské služby. Někteří se podle něj mohou dostat i do existenčních problémů, obává se odlivu zaměstnanců.

Průměrný plat policisty je okolo 50 tisíc korun, ale po šesti letech po nástupu je to jen zhruba 35 tisíc Kč. Přidání o 700 korun v daném případě znamená nárůst o dvě procenta.

Vláda se rozhodla zmrazit platy politiků

Domácí

Také Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR ve čtvrtečním prohlášení zalitoval, že se zdravotníkům zvýší tarif jen o polovinu proti dohodnutým 1400 korunám.

„Za ještě horší považujeme nezvýšení platů nezdravotníkům. Uklízečky, kuchaři, údržbáři a také technicko-hospodářští pracovníci už ani loni neměli zvýšené platy, a to je pro jejich udržení velmi špatný vzkaz. O navýšení platů pro uvedené profese budeme jednat s managementy nemocnic a budeme hledat shodu na navýšení odměn za práci prostřednictvím kolektivních smluv,“ uvedl svaz.

Rovněž odbory ČMOSA sdružující civilní zaměstnance armády argumentují, že za napjatý rozpočet pracovníci nemohou. Vládě vyčítají, že rozhodnutí se zástupci svazu neprojednala.

Ostré kritice čelí rozhodnutí vlády zmrazit platy státních a obecních úředníků, kterých jsou desítky tisíc a během pandemie se podíleli například na vyplácení kompenzací.

Na lidech šetří

„Vláda s námi vůbec nejednala, vzkazy o platech vyslala pouze přes média. Ačkoli vláda na ministerstvech již chystá místa pro své lidi, což pochopitelně rozpočtové náklady přinese, na lidech, na kterých celá státní správa stojí a kteří často nemají ani 30 tisíc korun hrubého, chce šetřit,“ prohlásil Pavel Bednář, předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací.

Rozhodnutí vlády zklamalo i učitele, kteří dostanou přidáno dvě namísto původně schválených tří procent.

Učitele dvě procenta zklamala

Domácí

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) vedle vysokého schodku státního rozpočtu poukázal na to, že v posledních letech rostly platy ve veřejném sektoru výrazně rychleji než v soukromých firmách a je potřeba zastavit rozevírání nůžek.

Reklama

Výběr článků

Načítám