Hlavní obsah

Jandák zvažuje kandidaturu na prezidenta

– Praha
Právo, Jiří Ovčáček

Bývalý ministr kultury a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák v pátek připustil, že by přemýšlel o kandidatuře na post prezidenta v přímé volbě. Prozradil přitom, že v minulém volebním období už nabídka kandidovat na funkci na Pražském hradě zazněla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Vítězslav Jandák

Článek

Jandák nejprve na dotaz Práva uvedl, že o prezidentské kandidatuře nyní nepřemýšlí. Připustil ale, že kdyby se nabídka objevila, přemýšlel by o ní. „Tak bych o ní přemýšlel. Nevím jak dlouho. O některých věcech přemýšlíte dny, o některých hodiny, o některých minuty,“ poznamenal Jandák.

Přiznal ale, že v minulém volebním období Sněmovny takovou nabídku obdržel. „Bylo to v minulém období,“ řekl bývalý ministr kultury. Poslední prezidentské volby se konaly v roce 2008, kdy obhájil funkci Václav Klaus.

Jandák ovšem zdůraznil, že je o předčasnou záležitost i proto, že do volby prezidenta zbývá ještě rok a půl. Podle exministra kultury je třeba se v současné době spíše věnovat působení vlády Petra Nečase (ODS). „Teď jde o to, abychom to přežili,“ prohlásil Jandák.

Zájem ucházet se o post hlavy státu v přímé volbě už kromě Jandáka projevili také expremiér Miloš Zeman (SPOZ), Klausův vyzyvatel z roku 2008 Jan Švejnar, předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková, expremiér Jan Fischer, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a svou kandidaturu nevyloučil ani šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Naopak Václav Klaus, byť by v případě prosazení přímé volby mohl, znovu kandidovat nechce.

Anketa

Chtěli byste Vítězslava Jandáka za prezidenta ČR?
Ano
9,1 %
Ne
90,9 %
Celkem hlasovalo 21117 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám