Hlavní obsah

Jako by nám vyměnili dítě. Sedmiletý Miki ještě nemluví, rodiče upínají naděje k nákladné terapii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechceme si do konce života vyčítat, že jsme pro dítě neudělali maximum možného, říkají rodiče sedmiletého Mikuláška z Nového Jičína, na jehož léčbu teď hledá peníze Nadační fond Kousek po kousku. Lékaři vyhodnotili chlapce trpícího autismem jako vhodného adepta pro léčbu kmenovými buňkami z pupečníkové krve. Problém je, že terapii v ceně půl milionu korun nehradí pojišťovny.

Foto: archiv rodiny

Miki s mámou

Článek

Až do věku dvou let se Mikulášek vyvíjel jako normální dítě, pak ale začal nečekaně ignorovat okolí včetně vlastních rodičů. Uzavřel se do sebe a přestal mít zájem o hračky i o lidi.

„Občas běhal místností sem a tam nebo třeba celé hodiny přesypával kamínky a písek. Najednou jsme nedokázali najít nic, co by ho zabavilo,“ říká Mikulášův otec Lukáš Adamčík.

„Bylo to, jako by nám vyměnili dítě,“ vzpomíná Mikiho maminka Adriana.

Chlapec s autismem si vybudoval vlastní farmu. Je to nejlepší forma terapie, říká matka

Muži

Miki absolvoval maraton vyšetření i různých terapií a rehabilitací, které jsou velmi nákladné, třeba dojížděl půl roku do Prahy na aminokyselinovou léčbu. Aktuálně dochází do speciální školky v Novém Jičíně, kde také každý týden navštěvuje ergoterapeutickou ambulanci SenzaSpace. Rodiče nakupují drahé doplňky stravy na podporu vývoje mozku, spolupracují také s centrem rané péče Matana z Krnova.

Loni s Mikuláškem absolvovali v Brně laserovou terapii, která pomohla upravit jeho vnímání a ustálila jeho pozornost. Každý, byť jen nepatrný úspěch je pro rodinu motivací jít dál. „Bohužel ale Miki stále nemluví, dokáže říct jen mama,“ říká Lukáš Adamčík.

Nyní rodině svitla naděje na zlepšení chlapcova zdravotního stavu. Poté, co prošel řadou kontrol a testování, doporučili mu lékaři aplikaci kmenových buněk z novorozenecké pupečníkové krve.

„Ty by měly pomoci obnovit nervová zakončení v mozku a upozadit mnohé symptomy. Víme, že jde o experimentální léčbu, ale byli jsme v kontaktu s rodiči jiných dětí, kterým tato terapie pomohla,“ dodává matka. Miki má zákrok podstoupit na Slovensku na klinice v Malackách, která se dlouhodobě věnuje právě léčbě buňkami získanými z pupečníkové krve.

Chtějí pro dítě lepší život

Rodiče chtějí této nabízené šance využít, proto souhlasili s finanční sbírkou na léčbu, která stojí půl milionu korun. „Ještě je čas, dokud je jeho mozek ve vývinu. V šestnácti letech věku už takový zákrok podle lékařů nemá smysl,“ říká Mikulášův otec.

Transparentní účet pro Mikyho je zřízen u ČSOB a má číslo 329868198/0300. Případně je možné přispět přes QR kód, který je zveřejněn na webové stránce Nadačního fondu Kousek pro kousku, který Mikuláškův příběh i oprávněnost sbírky prověřil.

„Všechno zatím hradíme z vlastních prostředků, ale už je toho prostě moc. Chceme pro Mikuláška lepší život, bez pomoci druhých to ale nezvládneme,“ dodal otec.

Martínek, na kterého lidé vybrali přes 150 milionů, se pojede léčit do Francie

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám