Hlavní obsah

Chlapec s autismem si vybudoval vlastní farmu. Je to nejlepší forma terapie, říká matka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stará se o ovce, umí spřádat vlnu a pronajímá si půdu. 11letý Joe Trofer-Cook je vášnivým farmářem už od 7 let, kdy dostal od dědečka květináč. Od té doby se jeho „zahrada“ rozrostla o vlastní pozemek, kde pečuje o 37 ovcí, 12 kuřat, dvě krávy a nově i border kolii.

11letý britský farmář si pronajímá půdu, na které hospodaří.Video: AP

 
Článek

Chlapec začal prodejem domácích zahradních plodů sousedům během lockdownu v roce 2020. Díky prodeji zeleniny si ušetřil na své první ovce a pozemek v anglickém Billinghay v Lincolnshire.

Tam se nyní denně o svá zvířata stará. Vstává kolem čtvrté hodiny ranní, aby je stihl nakrmit. Někdy péče obnáší i další aktivity. Jednou dokonce pomohl odrodit jehněčí trojčata, ještě než se vydal do školy.

Starost svým svěřencům věnuje Joe nejen před výukou, ale i po ní. „Nikdy si po škole nechtěl přivést domů kamarády,“ svěřuje se matka mladého farmáře Claire Troferová. „Jediné, co chce, je být se svými zvířaty,“ dodává.

Farmář z Klatovska škudlil na naftě a způsobil ekologickou havárii

Krimi
Foto: AP

Joe Trofer-Cook

Pro Joea, kterému byl během covidového lockdownu v minulých letech diagnostikován autismus spojený s úzkostnými stavy, je péče o zvířata „nejlepší formou terapie,“ říká matka.

Nejnovějším chlapcovým přírůstkem je border kolie jménem Spud, která mu pomáhá s večerními úzkostmi. „Spud ho pomáhá utěšit, když se mu nedaří usnout,“ popisuje Claire. Kolie je nyní dokonce ve výcviku, aby byla schopná pomoci Joeovi s ovcemi.

Ačkoliv Joeovi rodiče sami farmáři nejsou, syna v jeho zálibě podporují. Claire například založila facebookovou stránku „Joe´s Garden Patch,“ která má téměř dva tisíce sledujících.

Ukrajinský farmář odminovává pole traktorem na dálkové ovládání

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám