Hlavní obsah

Investice do modernizace armády rozdělují veřejnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se vláda rozhodne investovat, měla by se soustředit zejména na oblasti zdravotnictví, vzdělávání a na rozvoj dopravní infrastruktury. Spíše skeptický postoj má většina veřejnosti k investicím do modernizace armády. Plyne to z šetření agentury STEM/MARK, která zjišťovala i pohled veřejnosti na komunikaci kabinetu.

Foto: Lockheed Martin

Stroje F-35

Článek

Investice do zdravotnictví podporuje 96 procent veřejnosti. Do vzdělávání by investovalo 93 procent lidí do dopravní infrastruktury 80 procent dotázaných. Vysokou podporu mají v očích veřejnosti i potenciální investice do bydlení, životního prostředí, vědy i energetiky, neboť jde o oblasti, kde se investice takříkajíc vrátí.

Jedinou položkou, která vzbuzuje kontroverze jsou investice do vojenské techniky. Podporuje je 48 procent lidí, zatímco 46 procent lidí je odmítá.

„Respondenti, kteří si myslí, že do armády se má investovat méně, jsou jednoznačně nejvíce proti investicím do stíhaček 5. generace (74 procent), do vybavení pozemního vojska (tanky či bojová vozidla) či do modernizace leteckých základen,“ uvedla agentura s tím, že vyšší podporu mají v tomto ohledu modernizační snahy protivzdušné obrany, případně boj proti kybernetickým hrozbám.

Kvůli F-35 bude třeba investovat desítky miliard

Domácí

„Je ale otázkou, zda tomu lidé vlastně rozumí či se v tomto specifickém tématu orientují – často jde tedy především o pocit,“ dodal STEM/MARK k despektu části veřejnosti k armádnímu přezbrojování, které nabralo na intenzitě v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Armáda bude za stovky miliard korun pořizovat americké letouny F-35, švédská bojová vozidla CV-90 i německé tanky Leopard.

Foto: STEM/MARK

Názor na důležitost investic

Lidé byli dotazováni i na komunikaci kabinetu a obeznámenost veřejnosti s jednotlivými ministry. Zatímco premiéra Petra Fialu (ODS) i předsedy koaličních stran zná drtivá většina veřejnosti, řadu ministrů veřejnost nezná.

„Mezi méně známé (pod nebo kolem 50 procent) patří Michal Šalamoun, Martin Dvořák či Helena Langšadlová,“ uvedla agentura na margo ministra pro legislativu, nového ministra pro evropské záležitosti a ministryně pro vědu a výzkum.

„Vláda obecně má dle hodnocení lidí stále značnou rezervu v komunikaci. Kvalitu sdělování informací od vládních představitelů hodnotí dobře jen mizivé procento, i když třetina respondentů vidí snahu. Zbývající dvě třetiny si myslí, že se komunikace nedaří, a tak to hodnotí dokonce i někteří voliči vládních stran,“ upozornil autor průzkumu Jan Burianec.

Sběr dat proběhl od 21. do 28. července a zapojilo se do něj 1014 respondentů.

Očima Saši Mitrofanova: On prý zase bude vládnout Babiš

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám