Hlavní obsah

InterContinental se nestal památkou

Právo, Petr Janiš
Praha

Ministerstvo kultury v první instanci nevyhovělo návrhu Národního památkového ústavu prohlásit bývalý pražský hotel InterContinental ve stylu brutalismu a jeho okolí za kulturní památku. A to přesto, že hotel z let 1968–1974 s podpisem týmu architekta Karla Filsaka považuje za výjimečnou stavbu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hotel InterContinental v pražské Pařížské ulici

Článek

Ministerstvo v úterý v tiskové zprávě, kterou Právu poskytla Ivana Awwadová, uvedlo, že kvůli „nevhodným stavebním úpravám došlo k zásadním změnám jak v interiéru, tak exteriéru budovy“.

Přestavby se děly v 90. letech a v letech 2001 a 2002. „V důsledku těchto mnohačetných přestaveb ztratil hotel původní charakter. Zároveň došlo také k necitlivým a zásadním úpravám exteriéru,“ uvedlo ministerstvo.

Historik Švácha: Jsem naštvaný

Hotelu přilehlá volná prostranství jsou nadále chráněna režimem pražské památkové rezervace, proti rozhodnutí o kulturní památce je možné podat rozklad.

K otázce novostavby obchodního domu Brand Store na náměstí Miloše Formana ministerstvo uvedlo, že řízení o prohlášení věci za kulturní památku „nelze nijak spojovat“ se stavebním záměrem.

S rozhodnutím nesouhlasí přední teoretik a historik architektury Rostislav Švácha. „Jsem samozřejmě naštvaný, InterContinental je nejvýznamnější stavbou ve stylu skutečného brutalismu v českých zemích, to památka být musí,“ reagoval na dotaz Práva. Jinou brutalistickou stavbu – Transgas – vlastník nedávno zbořil.

InterContinental chtějí jeho majitelé (miliardáři Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš) rekonstruovat, ale také doplnit o novostavbu Brand Store na náměstí Miloše Formana.

S ní vedle mnoha občanů vyjádřili v pondělí nesouhlas radní hlavního města. V úterý o stavbě téměř tři hodiny diskutovali zastupitelé Prahy 1. Nakonec pověřili radní, aby podali v běžícím územním řízení námitky k Brand Store, které se budou týkat souladu s územním plánem a možného „rozporu s veřejným zájmem, kdy má být na veřejné prostranství umístěna komerční stavba“, jak navrhl místostarosta Richard Bureš (ODS).

Praha je proti stavbě na Formanově náměstí

Domácí

Především zastupitelé pirátů a Prahy 1 sobě poukazovali na fakt, že územní plán chápe náměstí Miloše Formana jako veřejný prostor. Divili se, jak mohl magistrátní odbor územního rozvoje označit náměstí za transformační plochu a dovolit na ní umístění komerční novostavby.

Foto: Vizualizace TaK Architects

Poslední návrh budovy Brand Store na náměstí Miloše Formana při rohu Bílkovy a Pařížské ulice.

Předseda sdružení Občané Prahy 1, které iniciovalo petici proti Brand Store, Tomáš Bajusz a exstarosta Pavel Čižinský (Praha 1 sobě) poukázali na rozpory v dokumentaci, které se týkají zamýšlené výšky a plochy Brand Store. Neveřejné dokumenty totiž na rozdíl od těch veřejně představovaných ukazují výšku budovy 17 metrů, což je úroveň pátého poschodí sousedních budov. Architekt Marek Tichý na místě výhrady vysvětlit nedokázal, zpracuje odpovědi písemně.

Starosta Petr Hejma (My, co tady žijeme, STAN) řekl, že se mu stavba líbí stejně jako plán miliardářů investovat do prostoru tři čtvrtě miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám