Hlavní obsah

Inspekce, ústavy, střediska. Stát může škrtat hned. A ne že ne

Národní ústav lidové kultury, Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, Ústav územního rozvoje nebo Výzkumný ústav práce a sociálních věcí. Česko má řadu veřejných úřadů, jejichž názvy zřejmě nejsou pro většinu lidí příliš známé, a přesto vyjdou rozpočet na miliony ročně. Resorty s jejich rušením nepočítají. V době, kdy má stát stamiliardové schodky rozpočtu, se tak Novinky na jejich činnost podívaly podrobně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Zbyněk Stanjura, Ivan Bartoš, Petr Fiala a Marian Jurečka

Článek

Prvním z nich je Národní ústav lidové kultury. „Jako výzkumná organizace se podílí na dokumentaci, výzkumu, prezentaci a popularizaci kulturního dědictví,“ uvedl na dotaz Novinek resort ministerstva kultury, pod něhož ústav spadá.

„Objektem péče ústavu“ je podle ministerstva tradiční lidová kultura. „Ta v sobě uchovává nejen prvky značného stáří, jako jsou velikonoční zvyky či stavění májů, ale i řadu mladších projevů, které se ustálily až v průběhu dvacátého století (maškarní průvody), a některé dokonce až v jeho druhé polovině (folklorní soubory, cimbálové muziky, krojové plesy),“ vysvětlila pro Novinky Petra Hrušková z tiskového oddělení ministerstva.

Úřad ročně hospodaří s příspěvkem 55 milionů korun.

Úřady na nic? Zadlužený stát jich má mnoho

Domácí

Výstupy své činnosti prezentuje ústav v Muzeu vesnice jihovýchodní Moravy, jehož je zřizovatelem. Kromě toho pořádá také folklorní festival Strážnice. A výsledkem práce ústavu je také sbírkový fond, který podle ministerstva obsahuje „množství jedinečných dokladů lidového umění, způsobu života a obživy“.

„Ústav, který zaměstnává 50 lidí, se podílí též na přípravě národních nominací do reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO,“ doplnila Hrušková.

58 milionů na „poradenské zařízení pro neprofesionální umění“

Kromě toho pod resort kultury spadá také Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS), které hospodařilo v roce 2022 s příspěvkem ze státního rozpočtu ve výši 58 milionů korun. Podle vyjádření resortu zaslaného Novinkám jsou „páteří jeho činnosti veřejné kulturní služby spadající do oblasti kulturně-výchovné činnosti.“

„NIPOS je metodickým a poradenským zařízením pro neprofesionální umění – hraní divadla, sborový zpěv, fotografování, filmování, scénický a lidový tanec, dechová hudba – ve všech věkových kategoriích. Odpovídá za realizaci systému postupových přehlídek v jednotlivých oborech, ve spolupráci s obcemi, jejich organizacemi a spolky pořádá celostátní přehlídky,“ přiblížila Novinkám Hrušková a odkázala například na web www.amaterskedivadlo.cz. Jeho týdenní návštěvnost je podle údajů na webu přes tři tisíce.

Kulturní centra v krajích si rozdělí 2,6 miliardy korun. Podporu získaly i Těšínské divadlo a vila Čerych

Kultura

Z festivalů – na kterých se podílí – upozornila Hrušková na Jiráskův Hronov, Loutkářskou Chrudim, Wolkrův Prostějov, Filmové vize, Dětskou scéna a sborové Chorálie.

Od roku 2017 je NIPOS podle vyjádření ministerstva také certifikovanou výzkumnou organizací. „Je proto autorem několika certifikovaných metodik, jako je například Metodika podpory aktivní kulturní participace seniorů a procesu mezigeneračního transferu kulturních hodnot,“ doplnila Hrušková.

S oběma zmíněnými úřady pak resort počítá i nadále. „Příspěvkové organizace jsou jedinečné ve svém oboru, jejich činnost je nezastupitelná, jinými subjekty ji suplovat nelze. Pokud by se nerealizovaly tyto činnosti, byla by významně ohrožena akcentovaná konkrétní pomoc státu regionům,“ uvedlo ministerstvo.

Dalších skoro 50 milionů na bádání v oblasti práce

Pod ministerstvo pro místní rozvoj patří zase Ústav územního rozvoje, který podle poslední výroční zprávy z roku 2021 hospodařil ročně s více než 20 miliony korun. Ani s jeho koncem resort nepočítá, podle slov mluvčí resortu Veroniky Hešíkové byl ale v minulosti personálně redukován z 60 zaměstnanců na dnešních 19 s tím, že někteří mají zkrácené pracovní úvazky.

„V současné době zpracovává územní rozvojový plán a politiku územního rozvoje ČR, územně analytické podklady ČR, politiku architektury a stavební kultury ČR,“ reagovala na dotaz.

Vláda škrtla 800 úřednických míst. Oproti slibům zoufale málo

Domácí

Výzkumný ústav práce a sociálních věcí má pod sebou ministerstvo práce a sociálních věcí. Ústav byl v roce 2022 financován částkou cca 46,3 milionu korun. „Ve svém vědeckém bádání se zaměřuje na oblast práce, která zahrnuje především řešení otázek politiky zaměstnanosti, trhu práce či rozvoje lidských zdrojů,“ napsal Novinkám Jakub Augusta z resortu práce a sociálních věcí s tím, že se uvažuje o přesunu ústavu přímo pod ministerstvo, aby došlo k úsporám.

Za zmínku stojí i Státní energetické inspekce (SEI), která spadá zase pod gesci ministerstva průmyslu a obchodu, a jejíž výdaje na rok 2022 činily cca 100 milionu korun. „S ohledem na skutečnost, že s účinností od 1. 1. 2022 byl svěřen inspekci nově dozor nad kompletně celým zákonem o podporovaných zdrojích energie, nepředpokládáme proto, že by existoval záměr inspekci rušit,“ reagoval na dotaz Novinek ředitel sekce kontroly a správy Michal Vokáč.

Dalších podobných úřadů a institucí je v Česku ale mnohem více, patří k nim například Divadelní ústav, Centrum dopravního výzkumu či Úřad pro hospodářskou úpravu lesů.

„Pokud se v rámci zkoumání náplně práce jednotlivých úřadů ukáže, že nejsou potřeba, přistoupíme k jejich reorganizaci nebo zrušení,“ uvedl na dotaz Novinek premiér Petr Fiala (ODS).

Rozpočet: vzduchem lítají desítky miliard

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám