Hlavní obsah

Kulturní centra v krajích si rozdělí 2,6 miliardy korun. Podporu získaly i Těšínské divadlo a vila Čerych

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vznik nových kulturních a kreativních center napříč Českem do podzimu roku 2025  podpoří Ministerstvo kultury ČR. Částka 2,6 mld. Kč bude rozdělena mezi 29 projektů. Nejvyšší dotace činí 200 miliónů korun. Zamíří do Kralup nad Vltavou, kde vznikne kulturní centrum. Finance putují do regionů z Národního plánu obnovy opírajícího se o evropské fondy.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference ministerstva kultury k podpoře rozvoje regionálních kulturních a kreativních center. Na snímku ministr kultury Martin Baxa, předsedkyně spolku Zámek Žďár Marie Kinsky, za Nadační fond Kaplicky Centre Eliška Kaplický Fuchsová.

Článek

„Cítíme velkou zodpovědnost za areál Zámku Žďár, v němž je tolik českých pokladů. A jsme vděční, že nás ministerstvo kultury podpořilo,“ uvedla Marie Kinsky.

Doplnila, že za prostředky vznikne ve Žďáru nad Sázavou nové centrum umění. Jeho heslem je: tvořit-propojit-posílit. Poputuje na něj přes 155 mil. Kč. „Za ně u nás vznikne tvořivý hub. Již nyní máme navázanou spolupráci s 22 lokálními a zahraničními partnery, poskytujeme zázemí pro spolupráci až pro 45 tvůrčích týmů,“ uvedla Kinsky.

Vila Čerych

Mezi podpořené projekty se zařadila i vila Čerych v České Skalici na Náchodsku. Nadační fond Kaplicky Centre dostal téměř 40 milionů korun na projekt kreativního centra. Budovu si mohou znalci umění mimo jiné spojit s filmem Václava Havla Odcházení.

Foto: Petr Hroník, Právo

Pro filmové Odcházení režiséra Václava Havla je klíčová také honosná vila Čerych.

„Vilu jsem před časem zakoupila a chceme ji společně probudit k životu,“ uvedla Eliška Kaplický Fuchsová. V rámci rodinné tradice by se ráda s projekty zaměřila i na architekturu, která k její rodině pevně patří.

Do Těšína za divadlem

„Naše centrum už existuje. Jsme nejmenší české město, které má vlastní divadlo,“ uvedl s nadsázkou za Těšínské divadlo jeho ředitel Petr Kracik.

Narážel tím na to, že v rámci jedné budovy u nich již funguje nejen několik divadelních souborů – včetně polského – ale také knihovna a hvězdárna. Vyčleněné peníze mají sloužit k propojení jednotlivých aktivit, ale mají se také zaměřit na dětské diváky. „Na českých školách se bohužel předmět divadlo nevyučuje, což je škoda, tak se snažíme vše našimi programy dohnat,“ podotkl s tím, že výše dotace přesáhne 111 mil. Kč.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference ministerstva kultury k podpoře rozvoje regionálních kulturních a kreativních center. Na snímku ředitel Těšínského divadla Petr Kracik.

Peníze z Národního plánu obnovy z fondu EU bude ČR rozdělovat do roku 2026. V rámci grantů by se mělo přerozdělit 179 miliard korun. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) v této souvislosti uvedl, že hrozilo, že by Česko o dotace i zcela přišlo.

„Program nebyl před námi vůbec připravován. Chyběly mechanismy pro výběr projektů, metodika na rozdělování peněz…,“ uvedl s narážkou na vládu Andreje Babiše (ANO), která podle něj neudělala to, co bylo třeba.

Zakladatelka festivalu Marie Kinsky: Kultura je nutná součást života

Kultura

Českoskalická Vila Čerych otevře své dveře návštěvníkům

Vaše zprávy

Reklama

Výběr článků

Načítám