Hlavní obsah

Inspekce prověří, jestli Babiš neměl interní informace ÚOOZ

Právo, Jakub Troníček, Barbora Janáková

Generální inspekce bezpečnostních sborů se podle zjištění Práva začala zabývat tím, zda vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) nemá k dispozici interní informace proti mafiánské policejní jednotky (ÚOOZ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš

Článek

Právě tohoto útvaru pod vedením Roberta Šlachty se přitom Babiš v posledních dnech veřejně zastával a kvůli jeho plánovanému sloučení s protikorupční policií hrozil odchodem svého hnutí z vlády.

V souvislosti s ostrými spory o reorganizaci kriminálky zejména s ministrem vnitra a místopředsedou ČSSD Milanem Chovancem pak Babiš opakovaně upozornil na to, že Šlachtův útvar může být sociálním demokratům trnem v oku, protože vyšetřuje citlivé kauzy dotýkající se této strany.

A kromě obvinění hejtmana olomouckého kraje za ČSSD Jiřího Rozbořila z korupce v rámci kauzy Vidkun přitom ve čtvrtečním vysílání televize Nova zmínil údajné šetření Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) týkající se plzeňské společnosti Škoda Transportation.

Háček je v tom, že v otevřených zdrojích zřejmě nelze žádnou zmínku o takové aktivitě Šlachtových lidí dohledat, a pokud je to pravda, mohl se to Babiš dozvědět z úniku informací.

Policie mlčí

„Dotazovanou věcí se pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů zabývají na základě informací z otevřených veřejných zdrojů, se kterými inspekce standardně pracuje,“ konstatovala v této souvislosti a bez dalších podrobností mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Babiš v televizi Chovancovi vmetl, že Šlachta byl kvůli střetu zájmů sociálních demokratů této straně neposlušný.

„Protože ten útvar vyšetřuje například Škodu Transportation, což je blízká firma panu Chovancovi,“ řekl v televizi Babiš.

Informace o tom, že České dráhy podaly v této souvislosti trestní oznámení, je veřejně známá a prošlo to tiskem
Andrej Babiš, předseda ANO

Šéf resortu vnitra na to reagoval, že je to pro něj nová informace a Babiš by měl říci, odkud se ji dozvěděl.

Šéf hnutí ANO v této souvislosti v pátek pro Právo přiblížil, že jeho slova se týkala sporné arbitráže okolo zpožděných dodávek lokomotiv pro České dráhy, která plzeňské Škodovce přiřkla na vrub státního dopravce více než miliardu korun. [celá zpráva]

„Informace o tom, že České dráhy podaly v této souvislosti trestní oznámení, je veřejně známá a prošlo to tiskem,“ konstatoval Babiš s tím, že policie by podle oznámení drah měla zjistit, jestli rozhodci svým nálezem nepomohli spáchat trestný čin.

K možnému prověřování nebo případnému vyšetřování konkrétních společností se nevyjadřujeme
Ivana Nguyenová, mluvčí policejního prezidia

Problém je ale v tom, že informace o podaném trestním oznámení jsou ve veřejném prostoru skutečně k dispozici už od počátku letošního roku, dosud ale nikdo z kompetentních lidí nebo úřadů nekonkretizoval, zda policie tuto věc opravdu šetří, a pokud ano, tak která složka policie se tím zabývá.

Ostatně i v pátek policejní prezidium odmítlo k této věci poskytnout jakékoliv bližší informace.

„K možnému prověřování nebo případnému vyšetřování konkrétních společností se nevyjadřujeme,“ uvedla mluvčí prezidia Ivana Nguyenová.

Údajná korupce byla promlčená

Záležitostmi souvisejícími s plzeňskou Škodovkou se policie zabývala i v minulosti.

Ale v tomto případě šlo o protikorupční útvar, se kterým se má v létě protimafiánská jednotka sloučit. Detektivové totiž prověřovali prodej celého holdingu Škoda z roku 2002, který podle jejich závěrů provázela korupce, celý případ ale letos v zimě uložili k ledu s tím, že je promlčený.

Babiš škodovácké strojírny spojuje s Chovancem a ČSSD dlouhodobě.

Chovanec byl před nástupem do čela vnitra hejtmanem Plzeňského kraje a v současné době za sociální demokraty kandiduje na prvního muže tohoto západočeského kraje současný člen dozorčí rady Škodovky Josef Bernard, který byl do loňska jejím generálním ředitelem. [celá zpráva]

Foto: Jan Švábek, Právo

Lídr ČSSD v krajských volbách v Plzeňském kraji Josef Bernard.

Naopak Babiš je často kritizován kvůli údajně až příliš těsným kontaktům na ÚOOZ a jejího dlouholetého ředitele, podle některých médií např. ještě před svým vstupem do vysoké politiky dodával tomuto útvaru citlivé informace. Babiš jakékoliv bližší napojení na lovce mafiánů odmítá, stejně tak jako odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Reklama

Výběr článků

Načítám