Hlavní obsah

Volební úspěch připraví lídra ČSSD o milióny z akcií

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Josef Bernard, bývalý ředitel Škody Transportation a oficiální kandidát sociální demokracie na hejtmana Plzeňského kraje, ve středu oznámil, že se v případě volebního úspěchu vzdá vlastního podnikání, které by mu vyneslo kolem dvou miliónů korun ročně.

Foto: Jan Švábek, Právo

Lídr ČSSD v krajských volbách v Plzeňském kraji Josef Bernard

Článek

Muž, který se dokázal vypracovat z pozice dělníka až do čela obřího strojírenského podniku, v úterý prošel korespondenčním hlasováním členů ČSSD. Výsledek definitivně potvrdil informaci, o které se spekulovalo měsíce. Bernard povede ČSSD v krajských volbách.

Že svoji kandidaturu myslí vážně, prokázal ve středu, kdy se rozhodl, že předejde spekulacím ohledně střetu zájmů. Bernard, jenž se v roce 2012 stal minoritním akcionářem ve Škodě Transportation, totiž prohlásil, že svůj podíl v případě volebního úspěchu svěří právníkům.

Výnosy věnuje na charitu

„Po domluvě s manželkou jsem se rozhodl, že dám svůj podíl ve Škodovce do správy právní kanceláři JUDr. Jaroslava Tomáška a veškeré výnosy věnuji na charitativní účely,“ sdělil Právu Bernard. Dividendy by podle něho letos měly dosáhnout zhruba dvou miliónů korun.

Za volební úspěch považuje vítězství. „Pokud bychom uspěli, lídr by na kraji usedl do nějaké řídicí pozice, ve které by ke konfliktu zájmu mohlo docházet,“ upřesnil. Sám sebe v dresu sociální demokracie anglicky označil za „greenhorna“ – česky začátečníka či zelenáče.

Bernard do ČSSD vstoupil v lednu 2015 a podle svých slov rozhodně neměl na růžích ustláno. Řada straníků mu prý i přes podporu stranických špiček nemohla přijít na jméno. Zřejmě proto, že je úspěšným podnikatelem, který chce dělat věci jinak.

„Myslím si, že spousta z nich s tím má problém do dneška. Když jsem ale navrhoval věci do programu, které jsou trošku alternativní, nebo i způsob toho, jak budeme občanům věci říkat, tak jsem neměl problém se získáním souhlasu. To je důkaz toho, že to funguje,“ řekl Bernard, jenž chce z ČSSD udělat moderní stranu, která dokáže oslovit i mladé lidi a rodiny s dětmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám