Hlavní obsah

Index rizika může při špatné interpretaci poškodit ekonomiku

Novinky, jas

Index rizika, z něhož se odvíjí stupně protiepidemického systému (PES), může mít podle agentury MODE research, která působí při katedře statistiky a pravděpodobnosti Fakulty informatiky a statistiky pražské Vysoké školy ekonomické (VŠE), při nevhodné interpretaci dlouhodobé a závažné dopady na ekonomiku. Odborníci poukazují na volatilitu indexu i vzájemnou propojenost veličin vstupujících do výpočtu.

Foto: koláž Novinky.cz s MZČR

Protiepidemický systém ČR – PES.

Článek

„Hodnota indexu rizika může výrazně vzrůst pouze samotným zvýšením počtu prováděných testů,“ připomněl vedoucí týmu Tomáš Karel s poukazem na provázanost vstupních ukazatelů.

Hned tři ze čtyř vstupních hodnot jsou totiž citlivé na absolutní počet provedených testů nebo na změnu počtu testů v jednotlivých týdnech či měsících.

Ještě se ani nezpřísnilo a PES už má blíž k pátému stupni

Domácí

„Nežádoucí výrazné kolísání indexu je pak způsobeno i nahrazením reprodukčního čísla R jeho zjednodušeným odhadem. Ten může být zásadně ovlivněn počtem prováděných testů v jednotlivých týdnech,“ upozornila analýza.

Na základě jakých kritérií se vypočítává index rizika
Kolik lidí se v poslední době nakazilo?
- 14denní počty pozitivních na covid-19 na 100 000 obyvatel
Kolik seniorů se v poslední době nakazilo?
- 14denní počty seniorů pozitivních na covid-19 na 100 000 obyvatel ve věku na 65 let
Narůstá počet nakažených – šíří se virus v populaci?
- Zjednodušený výpočet reprodukčního čísla
Dokážeme nakažené účinně a rychle zachytit?
- Průměrná pozitivita testů za posledních 7 dní

Odborníci poukázali i na to, že index rizika kombinuje různé transformace dat –čtrnáctidenní úhrny pozitivních testů a průměrnou pozitivitu testů za posledních sedm dní.

„Simulace poukazují na vysokou míru závislosti mezi počtem provedených testů a hodnotou indexu rizika. Ten proto není robustní vůči změně testovací strategie,“ upozornila studie.

Druhý PES od úterý. Plošné antigenní testy změní statistiky

Koronavirus

Ministerstvo ostatně začne v souvislosti se zapojením antigenních testů zveřejňovat dva indexy rizika.

Nejistota je nejhorší

Ačkoli se index svými hodnotami posledních dní blíží 5. stupni opatření, ta zůstávají na stupni 3 a vláda má rozhodnout o zpřísnění, ale s řadou výjimek.

Pro podnikatele je však podle VŠE nejistota plynoucí z možného kolísání indexu mnohdy horší než jistota, byť nepříjemná.

„Pouhá hodnota indexu rizika by neměla sloužit jako klíčový nástroj řešení epidemické situace. Nevhodná interpretace jeho vývoje v čase může mít dlouhodobé a závažné ekonomické dopady,“ uvedl Karel ke stěžejnímu nástroji vlády, který měl veřejnosti umožnit sledovat a predikovat vývoj epidemiologické situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám