Hlavní obsah

Ještě se ani nezpřísnilo a PES už má blíž k pátému stupni

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Index protiepidemického systému (PES) se v České republice druhý den v řadě drží na hodnotě 71. Ačkoliv stále platí opatření pro třetí stupeň, hodnota indexu odpovídá čtvrtému stupni a paradoxně má blíže k nejhoršímu stupni pět.

Článek

Třetí stupeň je dle indexu v intervalu 41 až 60, čtvrtý připadá na hodnoty 61 až 75 a nad tuto hodnotu platí stupeň pět.

V pátém stupni je momentálně pět krajů. Nejvyšší index má Zlínský kraj (81). Královéhradecký a Pardubický kraj mají shodně index 79, Olomoucký 78 a Ústecký 76.

Okresů v 5. stupni je v pondělí 26. Skóre 88 hlásí Olomouc a Pardubice, v Kroměříži se index vyšplhal na 85.

Nejlepší situace je v Praze, kde se index drží na hodnotě 51. Včetně hlavního města je na úrovni třetího stupně všeho všudy pět okresů (Cheb 51, Beroun a Třebíč shodně 55, Plzeň-město 60).

V posledních dvou dnech se nezměnilo reprodukční číslo, které ukazuje, kolik  dalších osob nakazí v průměru člověk s pozitivním testem. Číslo R se drží na hodnotě 1,2, kam kleslo ze sobotní hodnoty 1,22.

Hodnoty nad 1 znamenají šíření nákazy a podle odborníků lze o jejím zvládnutí hovořit od hodnoty reprodukčního čísla 0,8 a nižší.

Zákaz kafe s sebou je totální nesmysl, nedá se to pochopit, řekl Babiš

Domácí

Vláda avizovala, že bude v pondělí jednat o zpřísnění opatření. Jakým způsobem by se opatření změnila, není jasné, neboť podle prohlášení ministrů by měla být v systému řada výjimek, které jej znepřehlední.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám