Hlavní obsah

I přes oteplení se o víkendu vleky rozjedou

Právo, vor, pra, kal, mip, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Déšť a teploty nad nulou, které vystřídaly sněžení na začátku týdne, ohrožují začátek zimní sezony na horách v Česku. Přesto se řada areálů rozhodla i díky umělému zasněžování o víkendu rozjet vleky pro první milovníky sjezdových tratí.

Foto: Tomáš Rucký

Ilustrační foto

Článek

„V sobotu 4. prosince zahajujeme zimní sezonu,“ uvedla mluvčí Skiareálu Klínovec v centrální části Krušných hor Hana Hoffmannová. „Pro lyžaře bude připravena naše oblíbená modrá sjezdovka Dámská, kterou obsluhuje naše nejnovější lanovka s oranžovou krycí bublinou a vyhříváním sedadel.

Spouštíme provoz díky úspěšné první etapě zasněžování, v níž se zaměřujeme na páteřní sjezdovky na severní straně Klínovce,“ doplnila s tím, že koncem týdne, pokud budou podmínky příznivé, spustí druhou etapu zasněžování.

Klínovec se otevře s novinkami

Cestování

„Podle vývoje pak budeme otevírat další sjezdovky,“ slibuje mluvčí. Ceny v rámci částečného provozu, které ale budou pohyblivé se spouštěním dalších sjezdovek a lanovek, budou nižší než v plné sezoně. Celodenní jízdné pro dospělého vyjde na 590 korun, na tři hodiny o stovku méně. Pro dítě bude celodenní permanentka za 350 korun a tříhodinová za 290 korun.

Sezona propukne o víkendu v Krkonoších, kde tamní vlekaři otevřou první sjezdovky na úbočí Černé hory nad Janskými Lázněmi. SkiResort Černá hora–Pec počítá od zítřka s provozem vleku Anděl a šestisedačkové lanovky Hofmanky s přístupem dohromady na tři kilometry upravených sjezdovek.

V Německu řádí orkán Daniel, do Česka se vrátí zima o víkendu

Evropa

Od sobotního rána se rozjede vlek na kilometrové sjezdovce v Horní Malé Úpě. „Postupně budeme přidávat další přepravní zařízení. Celý areál chceme otevřít do Vánoc,“ plánuje ředitel maloúpské společnosti SKIMU Martin Buček.

Vlekaři počítají s aktuálními opatřeními, jež nyní mj. umožňují vstup na sjezdovky pouze očkovaným lyžařům a těm, kteří prodělali covid v posledních 180 dnech. „Počasí nás nezastaví, zastavit nás může pouze covid,“ podotkl Buček.

Provozní zkouškou prošla ve středu v orlickohorském skiareálu v Deštném čtyřsedačková lanovka Marta II. Svahy deštenského areálu nyní pokrývá třiceticentimetrová směs technického a přírodního sněhu. Dvousedačková lanovka Valachovka má zátěžový test před sezonou úspěšně za sebou.

Skiareály doufají, že letos sezona bude. Bez zdražení to ale nepůjde, hlásí

Domácí

„Lanovky a vleky plánujeme spustit nejpozději 17. prosince. Tento víkend to ale určitě nebude,“ předjímá ředitel Skicentra v Deštném Petr Prouza. Vlekaři z Orlických hor chtějí nejprve sjezdovky připravit.

„Chceme, aby na zimní svátky byly v perfektním stavu s dostatečným tvrdým podkladem a optimální sněhovou vrstvou. Sníh raději foukáme na prázdné sjezdovky než do lidí,“ doplnil náčelník lanovky Jan Danko.

Nejistá sezona

Zda se začne lyžovat tento víkend i v největším jihočeském skiareálu Lipno, je zatím nejisté. Zahájení sezony zkomplikovalo oteplení. Ve středu bylo přes den kolem sedmi stupňů.

„Děláme maximum pro to, abychom skiareál otevřeli, ale vše záleží na počasí a na podmínkách k možnému zasněžování. Na sjezdovkách leží kolem 10 centimetrů sněhu. Pokud se nepovede otevřít tento víkend, věříme, že ten příští už ano,“ řekla ve středu Olga Kneiflová, mluvčí lipenského skiareálu.

Špičák zdraží skipasy, přibude kontrol

Cestování

A spuštění vleků bylo nejisté i na šumavském Zadově. Tam sice na sjezdovkách leželo kolem 20 cm sněhu a upraveny jsou čtyři kilometry běžeckých tras, ve středu ale přišla obleva. „V dalších dnech se má zase ochlazovat, tak věříme, že lyžaře o tomto víkendu přivítáme,“ řekl Petr Vondraš z lyžařského areálu Zadov.

Lyžařská střediska v Jizerských horách zatím na nadcházející víkend start lyžařské sezony nechystají. Plně zasněžují teprve od uplynulého víkendu a některá si stěžují na hraniční podmínky pro výrobu sněhu. „Zasněžovací systémy běží ve všech našich areálech. Bohužel větší mráz se nám zatím vyhýbá,“ popsal situaci Pavel Bažant ze Skiarény Jizerky, která sdružuje lyžařské areály na Tanvaldském Špičáku, na Severáku a v Bedřichově.

Historický Vimperk: Víc než jen brána na Šumavu

Cestování

„Napadlo i něco málo přírodního sněhu, přípravy jsou v plném proudu, o spuštění areálů jsme ale zatím nerozhodli,“ doplnil. Podle provozovatelů vleků v Beskydech a v Jeseníkách je do zahájení lyžařské sezony ještě daleko. Kromě toho, že sněhu je málo, jsou stále ještě přes den vysoké teploty.

„Plánovali jsme spustit vleky 10. prosince, ale dosud není jasné, jestli to bude možné. Podmínky zatím nejsou ideální ani pro zasněžování,“ řekl provozní ředitel skiareálu Kopřivná Lukáš Švrček. Věří, že už se nebude opakovat situace z minulého roku, kdy se kvůli pandemii musela zimní střediska zavřít.

Reklama

Výběr článků

Načítám