Hlavní obsah

I gesto má prý smysl. ODS se přes týden rozhoupává k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě

Novinky, zpe

Budeme jednat o tom, jestli vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě, oznámila ve čtvrtek ODS. Mluvila o tom už minulý týden ve Sněmovně, jasné rozhodnutí ale ještě neřekla. Dnes šéf ODS Petr Fiala napsal, že i morální politické gesto má smysl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Fiala

Článek

Všechno začalo na přelomu května a června, kdy do Česka dorazily auditní zprávy Evropské komise o střetu zájmů Andreje Babiše (ANO).

Šéf ODS Petr Fiala 3. června vyzval premiéra Babiše, aby znovu požádal o potvrzení důvěry v Poslanecké sněmovně. Babiš to odmítl.

Dva dny nato opozice vyzvala SPD a ČSSD, aby vysvětlily svůj postoj k hnutí ANO. „Je jasné, co si tady všichni myslíme. Že za této situace nemá být Andrej Babiš předsedou vlády. Ale než navrhneme hlasování o nedůvěře vládě, chceme, aby každý v této zemi věděl, jaká je pozice jednotlivých politických stran, jaké jsou jejich názory,“ řekl Fiala.

Fiala v pondělí 10. června znovu tweetoval o tom, že ODS je připravena vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. „Jsme připraveni udělat morální politické gesto a vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Ale dáváme přednost změně, dáváme přednost řešení, po kterém volá veřejnost. Výměna premiéra Babiše je v rukou ČSSD a SPD. Uvidíme v následujících dnech, jak se s tím vyrovnají,“ napsal Fiala.

ČSSD ale nevidí důvod z vlády odcházet. Odezva byla podle Fialy negativní i od SPD. Předseda ODS proto znovu ve čtvrtek na Twitter napsal, že s ostatními stranami přistoupí k jednání o vyvolání hlasování o nedůvěře.

„Před týden jsem vyzval ČSSD a SPD k jednání o budoucnosti vlády A. Babiše. Odezva byla negativní. Většina v Poslanecké sněmovně je zřejmá, počítat umíme. Přesto přistoupíme k jednání s dalšími stranami o vyvolání hlasování o nedůvěře. I morálně politické gesto má za této nenormální situace smysl,“ uvedl Fiala.

Žádný konkrétní termín, kdy opozice v čele s ODS návrh na hlasování o nedůvěře vládě podá, ale není.

Anketa

Měla by ODS přistoupit k jednání o vyvolání hlasování o nedůvěře vládě?
Ano
43,8 %
Ne
56,2 %
Celkem hlasovalo 2459 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám