Hlavní obsah

Hygienici berou zmrazení svých platů jako políček

Právo, ib, vtk, ape, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou nejen státními úředníky, kterým se v příštím roce zmrazí platy, ale navíc nejsou v první linii v boji s covidem. I tak by se dalo přečíst rozhodnutí vlády, která pracovníkům hygienických stanic v Česku platy zvyšovat nebude. Někteří to vnímají jako políček do tváře.

Foto: Václav Pacner , ČTK

Hygienici společně s policií kontrolovali dodržování opatření i v restauracích a hospodách. Ilustrační foto

Článek

„Respektuji to, co mohu dělat, ale nadšením neskáčeme,“ okomentoval to Michal Bartoš, ředitel Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje. „Upřímně, trochu nás to postavilo do situace užitečného idiota, na kterého se všechno hodí, vždyť agendy přibylo neskutečně,“ podotkl s tím, že ho mrzí i vyřazení hygieniků z řad těch, kteří bojují v první linii s pandemií.

„A kdo jiný by v ní měl být? Rozhodujeme o karanténách, řešíme kontakty, testy, stovky škol, vystavujeme za praktiky neschopenky,“ sdělil Bartoš.

Učitele dvě procenta zklamala

Domácí

„Už několik měsíců se nabalují přesčasy, sloužíme soboty, neděle, svátky, třeba Štědrý den. Někteří zaměstnanci včetně mě mají měsíčně i padesát hodin navrch, bez ohledu na to, že dostanou zaplacenou jen část z nich a že de facto porušujeme zákoník práce – povolený limit je osm hodin týdně,“ upozornil.

„Na druhou stranu pragmaticky chápu, že je dost problematické plošně navyšovat mzdy v situaci, kdy je erár prázdný a děravý. Ale bylo by dobré alespoň nějakou symbolickou částku přihodit, vždyť pro ty lidi je to také nějaký vzkaz. A že by se u nás topili v penězích, to určitě ne,“ poznamenal Bartoš.

Rozčarování a nespokojenost

Mezi zaměstnanci Krajské hygienické stanice v Ostravě panuje kvůli zmrazení platů velká nespokojenost.

„Rozčarování našich zaměstnanců, kteří kromě své standardní práce dva roky intenzivně bojují s pandemií covidu, nad rozhodnutím vlády asi není nutné popisovat. Za své nadstandardní nasazení, kdy pracují i o večerech a víkendech, což není pro úředníky běžné, se dočkali devalvace svých platů kvůli inflaci,“ řekla Právu krajská hygienička Zuzana Babišová.

Zvýšení minimální mzdy dopadne i na daně

Finance

„Zaměstnanci to vnímají jako políček do jejich tváří a vedení KHS pak jako komplikaci při motivování podřízených k mimořádným výkonům, kterých je a bude třeba ke zvládnutí pandemie,“ dodala Babišová.

Zmrazení platů hygienikům sice podle jejich jihomoravského ředitele Davida Křivánka zamrzí, do jisté míry je ale pochopitelné. „Co nám vadí mnohem, mnohem více, je nesystémové navýšení minimální mzdy, které nám znemožní od ledna vyplácet odměny kolegům tak, jak by si zasloužili,“ řekl Křivánek.

Lidí s druhou prací znovu přibylo

Ekonomika

Dosud to bylo vždy tak, že zvýšení minimální mzdy bylo spojeno i celkově se zvýšením mezd ve státní správě. Od prvního ledna se tak ale nově nestane. Zvýší se pouze minimální mzda, ne mzda v jednotlivých tabulkových třídách.

Doplatí rozdíl 

Systém je nastaven podle ředitele tak nešťastně, že hygienické stanice budou nuceny dočasně nově přijímaným zaměstnancům doplácet rozdíl mezi minimální mzdou a tím, co mají dáno tabulkou.

Průměrná mzda vzrostla, lidé si ale o moc víc koupit nemohou

Ekonomika

„Budeme nuceni brát ze společného balíku na odměny pro všechny,“ dodal ředitel. Onen schodek může u nově přijatého zaměstnance činit až 4000 korun měsíčně.

Hygienici na Ústecku si myslí, že by měli dostat přidáno jako hasiči a policisté.

„Myslím si, že odvádíme opravdu obětavou práci, a pokud hasiči, policisté a další, kdo pomáhali v této době, si zaslouží zvýšení platu, tak my hygienici určitě také,“ řekla Právu ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

Reklama

Výběr článků

Načítám