Hlavní obsah

Hřib: Mariánský sloup bez souhlasu Prahy obnovit nelze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoliv má sochař Petr Váňa stavební povolení k replice Mariánského sloupu, kterou by chtěl umístit na Staroměstském náměstí, nemá povolení hlavního města, které je vlastníkem pozemku. Konstatoval to v pondělí primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který tak reagoval na Váňovu víkendovou akci, při níž sochař umístil na náměstí části zábradlí. A město je proti stavbě sloupu.

Foto: ČTK

Členové Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu plánují vztyčit repliku původního sloupu ze 17. století. Vlastník pozemku. město Praha, ale se vztyčením sloupu nesouhlasí.

Článek

Sloup ze 17. století svrhl dav v roce 1918, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie. O jeho návratu se diskutuje od 90. let. Zastánci obnovy jej považují symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země.

Pražské zastupitelstvo se naposledy v roce 2017 vyslovilo proti návratu sloupu.

BEZ KOMENTÁŘE: Sochař přivezl na lodi díly na obnovu mariánského sloupuVideo: Petr Horník, Právo

Právě rozhodnutí zastupitelstva podle Hřiba jasně deklaruje, že Váňa nemá k umístění sloupu právo. „Velice mě mrzí, že snahy o obnovu Mariánského sloupu provází opakovaně protiprávní jednání,” uvedl.

Dodal, že i když příznivci sloupu mluví o tom, že má být jeho umístění aktem smíření, jejich snahy spíše vyvolávají spory a společnost rozdělují.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

„Nemyslím si proto, že je umístění sloupu na tomto místě vhodné,” dodal Hřib na Twitteru k záměrům zastánců návratu památky, kteří od soboty dlí u části zábradlí, kterou se jim podařilo na náměstí instalovat.

Váňův argument, že má platné stavební povolení, podle primátora neobstojí. „To je jenom osvědčení státu o tom, že stavba neporušuje požární nebo hygienické předpisy, ale chybí to zásadní, a to je souhlas vlastníka, který prostě potřebujete, pokud chcete něco postavit na cizím pozemku,” řekl Hřib.

V dřívějších dokumentech je podle něj navíc vždy uvedeno, že nenahrazují nutnost uzavřít nájemní vztah na pozemek a že převzetí sloupu musí schválit zastupitelstvo.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tým akademického sochaře Petra Váni odkryl na Staroměstském náměstí v Praze dlažební kostky v místě, kde stál Mariánský sloup, a zahájil tím jeho obnovu.

Sochař má nyní u již umístěné části balustrády přistaven petiční stánek, na který není potřeba žádný zábor a chrání ho svoboda shromažďování. V sobotu městská policie pokutovala sochařova bratra Tomáše, který začal na Staroměstském náměstí rozebírat dlažbu v místě historického umístění sloupu. O to se Váňa a jeho spolupracovníci pokusili už koncem května, po zásahu strážníků museli dát místo do původního stavu.

BEZ KOMENTÁŘE: Snaha o návrat mariánského sloupu na Staroměstské náměstíVideo: Dana Kysučanová, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám