Hlavní obsah

Hřib, Čižinský a Pospíšil jednají o tom, kdo povede Prahu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídři Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě se ve čtvrtek večer sešli na magistrátu v napjaté atmosféře k zásadnímu jednání, po kterém by mohlo být známé jméno budoucího primátora a nástupce Adriany Krnáčové (ANO). Spor se čeká především o tzv. silové gesce jako jsou majetek, územní rozvoj, finance, bydlení a doprava.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva lídr Pirátů Zdeněk Hřib, místopředseda pražského sdružení Pirátů Adam Zábranský, starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09), šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, lídr Prahy sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský a jeho zástupce Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Článek

Novinky již ve čtvrtek dopoledne informovaly, že nejpravděpodobnější variantou na primátorský post je Pirát Zdeněk Hřib, jelikož lídři Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě Jiří Pospíšil a Jan Čižinský jsou ochotní se postu vzdát. Za takových okolností by pravděpodobně oba lídři nebyli v radě vůbec. [celá zpráva]

Oba stále ale v rámci taktického vyjednávání zároveň opakují, že jsou připraveni post zastávat, pokud dojde ke zvratům v jednání.

Situace před večerním jednáním je napjatá. Piráti si kromě postu primátora nárokují další dvě křesla v radě, zatímco pro oba zbylé subjekty by v ní bylo vyhrazeno po čtyřech křeslech. S takovým rozložením souhlasí i Pospíšil a Čižinský. Spor ale může nastat především kvůli dělení jednotlivých gescí v jedenáctičlenné radě.

Čižinský: Každý musí slevit

Starosta Prahy 7 a poslanec Jan Čižinský Novinkám v rozhovoru uvedl, že každý ze subjektů musí z nároků slevit, aby všichni byli spokojení. [celá zpráva]

Největší spory se očekávají o tzv. silové gesce jako jsou územní rozvoj, doprava, finance, bydlení a majetek.

Podle informací Novinek se Jiří Pospíšil ambicí na primátora vzdal právě proto, že chce pro Spojené síly pro Prahu získat až čtyři z výše zmíněných gescí. On sám zase před jednáním očekává, že Piráti sleví z nároku na primátora, jelikož Zdeněk Hřib podle něj není pro funkci lídra Prahy dostatečně zkušený.

Pospíšil: Doufám, že Hřib nechce být druhou Krnáčovou

„Stále doufám, že pan Hřib dojde k závěru, že nechce být druhou paní Krnáčovou. Faktem je, že nemá dostatek zkušeností,” řekl na adresu Hřiba Pospíšil na tiskové konferenci před večerním jednáním.

Piráti ale argumentují tím, že jejich nárok je logickým vyústěním výsledku voleb, jelikož ze všech tří stran, které o koalici jednají, získali nejvíce procent. Při přepočtu na mandáty však mají všechny subjekty stejně 13 zastupitelů.

Strany bojují o územní rozvoj, majetek, finance, dopravu a bydlení

Novinky již dopoledne informovaly, že gesce územního rozvoje by měla připadnout starostovi Prahy-Lysolají Petru Hlubučkovi nebo exřediteli Institutu plánování a rozvoje Petru Hlaváčkovi, bydlení Haně Marvanové a doprava bývalému starostovi Prahy 5 Pavlu Richterovi, všichni jsou ze Spojených sil pro Prahu (koalice TOP 09 a STAN).

Majetek a správu městských firem s největší pravděpodobností povede současný zastupitel Pirátů Adam Zábranský. Na finance by pak mohl usednout ekonom a současný zástupce Jana Čižinského na Praze 7 Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

„Je všeobecná dohoda, že se k tomu nebudeme vyjadřovat. Nezlobte se,“ odmítl návrh potvrdit Vyhnánek.

Kultura je vyšetřená pro současnou radní pro kulturu v Praze 7 Hanu Třeštíkovou (Praha sobě). „Pokud koalice dopadne tak, jak se domnívám, tak bych v radě měla být na pozici radní pro kulturu,“ řekla Novinkám Třeštíková, ale dodala, že zatím není nic jasně potvrzeného. Spory údajně nejsou v oblasti informačních technologií, kterou pod sebe přiberou Piráti.

Další gesce čekající na rozdělení jsou zdravotnictví, sociální politika, bezpečnost nebo školství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám