Hlavní obsah

Překvapuje mě, že Piráti místo programu řeší primátora, diví se Pospíšil

– Praha
Novinky, zpe

Na prvním místě je programová shoda, teprve potom rozdělení postů, řekl Novinkám lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09). Reagoval tak na postoj Pirátů, kteří si stojí za tím, že v případné koalici ještě s hnutím Praha sobě by měl v čele magistrátu stát pirátský kandidát Zdeněk Hřib.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Článek

„Analyzujeme programy, jestli jsme s těmi stranami schopni udělat solidní plán, co budeme čtyři roky v Praze realizovat. To je základ, ne rozdělování křesel a pašaliků,“ řekl Novinkám Pospíšil.

S Piráty a Janem Čižinským (Praha sobě) se chce bavit o tom, co v hlavním městě změnit, jestli se shodnou, jak dobudovat městský okruh nebo jak vyřešit otázku metra D.

„Nechci opakovat chyby primátorky Adriany Krnáčové. Strany vlezly do koalice, rozdělily si funkce a dva roky se v koalici hádaly. Tohle chceme mít vyřešené. Nechceme se v koalici hádat, ale pracovat. Funkce jsou vedlejší,“ tvrdí Pospíšil.

„Primátor má být zkušený”

Piráti chtějí mít za primátora Hřiba a dva radní v jedenáctičlenné radě hlavního města. Spojeným silám pro Prahu a hnutí Praha sobě nabízejí, že by obě uskupení měla po čtyřech radních.

Europoslanec Pospíšil si do Pirátů rýpnul s tím, že nechápe, proč tak řeší funkce. „Překvapuje mě, že Piráti se svým politickým stylem místo debaty o programových shodách řeší post primátora,“ komentoval Pospíšil.

„Myslíme si, že primátorem by měl být zkušený člověk. Ale není to nic fatálního. Na funkcích nelpíme a ten projekt neohrozíme, pokud se ukáže, že máme kvalitní programovou vizi,“ dodal Pospíšil. Hřib dosud v politice aktivně nepůsobil.

Čižinský na postu primátora nelpí

Lídr hnutí Praha Sobě Jan Čižinský v rozhovoru Novinkám řekl, že je připraven vzdát se pro vznik koalice s Piráty a Spojenými silami primátorských ambicí. [celá zpráva]

Jiří Pospíšil v neděli Novinkám sdělil, že jeho uskupení bude ještě vyjednávat s ODS, která v Praze volby vyhrála. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do zastupitelstva v Praze

Druzí byli právě Piráti, třetí Praha sobě, Spojené síly pro Prahu obsadily čtvrté místo. Do zastupitelstva se dostalo ještě hnutí ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám