Hlavní obsah

Papíry na zahrádkách hospod bude kontrolovat hygiena a policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Restauratéři nebudou muset podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) kontrolovat, zda jsou hosté na zahrádkách testováni, očkováni nebo prodělali koronavirus v posledních 90 dnech, jak vyžadují pravidla proti šíření koronaviru. Lidé se budou muset prokázat při případné kontrole policii či hygieně. Zahrádky hospod se otevřou v pondělí, bude na nich smět být také wi-fi.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Zůstává v platnosti, že zákazníci a hosté, kteří navštíví zahrádky, musí být buď testováni, nebo očkováni, nebo musí být schopni prokázat, že covid prodělali v posledních 90 dnech,” sdělil Havlíček na páteční tiskové konferenci.

Vláda dovolí otevřít zahrádky, jasná pravidla chybějí

Domácí

Tato pravidla nebudou ale kontrolovat zaměstnanci restaurací, jak bylo původně v plánu. „Zákazníci se budou muset prokázat případné kontrole ze strany hygieny či policie,” dodal Havlíček.

„Povinnost přicházet v bezpečné formě je přímo na hostovi,” poznamenal ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Při návštěvě zahrádek restaurací, které otevřou v pondělí 17. května, bude potřeba mít u sebe buď PCR test, který nesmí být starší než sedm dní, nebo antigenní test ne starší než tři dny. Kromě toho se budou moci lidé při případné kontrole prokázat také očkováním nebo proděláním covidu v posledních 90 dnech.

Zahrádky restaurací se nakonec otevřou už po neděli

Domácí

„Někdy se setkáme s tím, že si lidé vykládají některá pravidla volněji. Věřím, že se ale všichni budou chovat tak, jak mají. Apeluji na to, aby lidé opatření dodržovali,” doplnil Arenberger.

Pokud se podle něj epidemická situace zhorší, musela by vláda zatáhnout za záchranou brzdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám