Hlavní obsah

Horské hotely místo přílivu hostů řeší storna. Mohou za to vládou zavřené vleky

Právo, Novinky, kal, hon, pra, mpo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hoteliéři v horských střediscích nemají na rozdíl od dalších kolegů z oboru příliš důvodů k radosti. Ačkoliv mohou znovu otevřít, vládní restrikce přijaté kvůli epidemii neumožňují spustit vleky u jinak připravených sjezdovek. Hotely tak namísto starosti o hosty řeší spíše telefonáty s žádostmi o změnu termínu nebo storno.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnanci šumavských hotelů, které ve čtvrtek otevřely, nyní řeší především změny termínů pobytů, které si hosté přesouvají.

„Velikou nejistotu až zmatek přineslo vládní nařízení, které uzavřelo sjezdové areály i v době, kdy je podle protiepidemického systému (PES) celá země zařazena do 3. stupně. Otevírají se obchody, restaurace, hotely, kde se lidé setkávají v uzavřených prostorách, a na sjezdovce, kde je člověk pod širým nebem, dochází k zákazu činnosti. Nikdo tomu nerozumíme,“ řekl Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

„Jsme připraveni otevřít, ale dosud nemáme jasně dané podmínky, za jakých tak můžeme učinit. Vláda tak drží v nepříjemném napětí nejen nás, provozovatele, ale i většinu našich zaměstnanců,“ řekl Matěj Kratochvíl, ředitel Skiareálu Lipno.

Nechte sjezdovky přes Vánoce zavřené, žádá Německo ostatní evropské země

Cestování

„S napětím čekáme, kdy bude povoleno zahájení provozu ve Skiareálu Lipno, protože převážná většina zimních pobytů je více či méně spojena s lyžováním. Je to pro nás složité,“ sdělil Luboš Krejza z Lipno Lake Resortu v Lipně nad Vltavou.

„Sčítáme další ztráty a aktuálně nemáme z čeho investovat. Bohužel rozhodnutí vlády se netýká pouze období, kdy jsme bezprostředně uzavřeni, ale zastavily se i jakékoli objednávky do budoucna. Aktuálně máme obsazený jeden pokoj ze soboty na neděli, ostatní rezervace jsou zrušené,“ řekl Vladislav Šlégr, provozovatel hotelu Lesovna na šumavském Svatém Tomáši.

Provozovatelé musí čekat

V podobném duchu hovoří i hoteliéři v lyžařském středisku Bílá v Beskydech.

„Od příštího pátku jsme měli mít plně obsazeno. Pobyt měla rezervována velká skupina lyžařských instruktorů, kteří zde měli mít pravidelné soustředění před zimní sezonou. Jde asi o 80 lidí. Bohužel mi volali, že musí pobyt stornovat,“ řekl Právu provozní vedoucí horské chaty Bílá Radim Šamánek.

Ohrožena je navíc v podstatě celá letošní zimní sezona. „Zavřeno jsme měli od poloviny října a využili jsme to pro drobné rekonstrukce a údržbu,“ dodal Šamánek s tím, že již požádal o kompenzace od státu, ale zda je dostane, zatím neví.

Také recepční nedalekého hotelu Bauer potvrdila, že lidé své pobyty stornují. Ať už proto, že vleky asi nepojedou, nebo proto, že v současné situaci chtějí zůstat doma.

Nebudete nám říkat, co máme dělat. Rakousko odmítlo uzavřít lyžařské areály

Koronavirus

Hotely a penziony v Krkonoších otevírají většinou v pátek. „Ve čtvrtek by stejně nikdo nepřijel, a kdyby, tak by zřejmě hned zase odjel. Protože ačkoliv jsou sjezdovky mnohde připravené, stačí jenom pustit vleky, otevřít skiareály kabinet na rozdíl od jiných sportovišť zatím nepovolil,“ shodlo se několik horských podnikatelů.

Jasno má být tento týden

Skiareály by se podle neoficiálního příslibu mohly za předem dohodnutých podmínek rozjet od 13. prosince. Jedinou jistotou vlekařů je, že do 12. prosince lanovky a vleky pustit nemohou, a když, tak pod hrozbou nemalé pokuty.

Kdy se vleky a lanovky na sjezdovkách budou moci skutečně rozjet, zatím není jisté. „Tento týden bychom měli dohodnout podmínky,“ konstatoval šéf Asociace horských středisek ČR Libor Knot, podle něhož může sehrát roli falešná solidarita s Německem a Itálií, kde chtějí nechat lanovky a vleky o zimních svátcích stát.

„Česko k podobnému kroku nic nezavazuje. Ovšem, když Angela Merkelová (německá kancléřka; pozn. red.) něco řekne, má to v Evropě svoji váhu,“ poznamenal Knot.

Lyžařské vleky musí zůstat ve stavu nouze vypnuté

Ekonomika

Riziko možného přenosu nákazy vidí vlekaři především ve frontách u lanovek a vleků. Skiareály musejí kromě aktuálních protiepidemických opatření zajistit, aby lyžaři stáli ve frontě za sebou. Rozestupy jsou dané už jenom délkou lyží, po nichž si málokdo dopustí šlapat. „Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o regulaci lidí v jednotlivých areálech, což je organizačně těžko proveditelné. Skiareál není supermarket. Znamenalo by mj. vypovědět smlouvy mnoha partnerům včetně lyžařských škol,“ míní Knot.

Volné jsou Vánoce i Nový rok

Otevřené horské hotely a zavřené skiareály považují horští podnikatelé za nesmysl. Hotely se skiareály představují spojené nádoby.

„Je to alibismus vlády. Aby nám nemuseli platit náhrady škod, tak nám povolí otevřít. Nikdo sice nepřijede, ale mají teď argument, že jsme mohli mít otevřeno.

My jsme hodně závislí na lyžařích. Jsme 150 metrů od sjezdovky, přímo pod Tanvaldským Špičákem,” vysvětluje Miloslav Zoubek z jizerskohorského penzionu Sněženka v Jiřetíně pod Bukovou.

Nesoulad v datech otevření obou segmentů horského byznysu se odrazil na rezervacích zimních pobytů. Ubytovatelé po šanci znovu otevřít očekávali lavinu rezervací na Vánoce a Silvestra. Touto dobou na zimní svátky obvykle skoro vyprodané krkonošské hotely a penziony nadále zůstávají ze dvou třetin nezarezervované.

„Příslib obsazenosti maximálně osmdesát procent mají na Vánoce a Silvestra pouze hotely, kde nabízejí řadu jiných volnočasových aktivit. Tam, kde jsou hosté závislí pouze na lyžování, často nemají žádnou zimní rezervaci. Pokud se nebude lyžovat, nebudou ani hosté a ubytovatelům budou otevřené provozovny skoro k ničemu,“ shrnul Martin Jandura z infocentra ve Špindlerově Mlýně, podle něhož ceny zimních pobytů a služeb zůstávají na loňské úrovní. „Nevím o nikom, kdo by zdražil,“ tvrdí.

Vánoční lyžování v Itálii a Francii? Letos zapomeňte

Koronavirus

Vlekaře připravené spustit sezonu vyjde desetidenní pauza na desetimilionové ztráty. Skiareál, jenž nyní zapne jediný vlek, se vystavuje nemalé pokutě, stejně jako majitelé restaurací, kteří nerespektovali vládní nařízení.

Poláci otevřeli sjezdovky, ale zavřeli hotely

Lyžařská sezona se naopak tento víkend naplno rozjede v řadě polských zimních středisek, byť v zemi aktuálně evidují skoro 14 tisíc nakažených denně.

„Vleky se sice v Polsku rozjedou, ale minimálně do půlky ledna nebudou v provozu hotely. Polákům zároveň nic nebrání v pobytové lhůtě 24 hodin jet lyžovat do Česka. Jinak musejí mít negativní test na covid,“ upřesnil český pověřenec Evropského seskupení pro územní spolupráci v Polsku Miroslav Vlasák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám