Hlavní obsah

Horníci půjdou do důchodu dříve, shodl se kabinet

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Horníci by měli v budoucnu odcházet do důchodu o pět let dříve. Návrh z pera ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) v pondělí posvětila vláda. Novinkám to sdělil mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Foto: Petr Horník, Právo

Důl Paskov na Frýdecko-Místecku

Článek

„Vláda schválila předčasné odchody do důchodu pro horníky,“ uvedl Ayrer. Kabinet chce opatřením reagovat na předpokládaný budoucí útlum těžby, vychází také vstříc odborům.

„Jsme v situaci, kdy část horníků do předčasných důchodů odcházet může, nyní jsme rozšířili jejich počet i na ty, kteří nastoupí do zaměstnání do 30. září příštího roku,“ sdělila Marksová. Maximálně by se to podle ní mělo týkat asi tří a půl tisíce horníků.

Pro byli sociální demokraté a lidovci, hlasování se naopak zdrželi ministři z hnutí ANO.

„Horníci si určitě předčasné důchody zaslouží a mají na to nárok. Ale myslím si, že ta firma by se na tom měla podílet. Když pan Bakala vzal 100 miliard z OKD, tak by mohl trochu přispět, aspoň nějaké drobné,“ řekl ještě před jednáním šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Spor s předákem odborů

Ministr financí o miliardáři Zdeňku Bakalovi nemluvil ve spojitosti s předčasnými důchody poprvé. Už v září horníkům vzkázal, že pláčou na špatném hrobě, a pohádal se s předákem jejich odborů Janem Sábelem. [celá zpráva]

„Proč se firma OKD nepodílí na předčasných důchodech? Je to i záležitost firmy, tak je to i ve světě,“ uvedl tehdy Babiš.

Aby horníci mohli odejít do důchodu o pět let dříve, budou muset odpracovat určitý počet směn pod zemí v hlubinných dolech. Přibližně se bude jednat o 3300 směn s tím, že v některých specifických případech postačí nižší počet.

„Práce horníků patří k nejnáročnějším profesím a tito lidé se často potýkají se zdravotními následky. Jde o výrazné solidární opatření, jsem přesvědčen, že si to horníci zaslouží,“ komentoval předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Moje preference byla zajistit systémové řešení i pro další profese, které objektivně nelze vykonávat do doby řádného odchodu do důchodu, a to formou předdůchodů s povinným příspěvkem zaměstnavatelů,” dodal Babiš.

Muži mají nyní do penze odcházet v necelých 63 letech. Důchodová hranice se každoročně odsouvá o dva měsíce. Podle návrhu by horníci teď tedy chodili do řádného důchodu v necelých 58 letech a do předčasné penze, která je možná až tři roky před termínem, by mohli nastupovat ani ne v 55 letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám