Hlavní obsah

Pláčete na špatném hrobě, řekl Babiš nespokojeným horníkům

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se ve středu dopoledne před sídlem vlády dostal do diskuse s horníky z OKD, kteří přijeli demonstrovat za předčasné důchody. V debatě s předákem hornických odborů Janem Sábelem Babiš prohlásil, že protestující pláčou na špatném hrobě. Ve spojitosti s důchody zmínil jméno miliardáře Zděňka Bakaly a průmyslovou zónu Nad Barborou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš před středečním jednáním vlády

Článek

Kabinet měl ve středu projednávat novelu zákona rozšiřující počet horníků, kteří budou moci odejít do důchodu o pět let dříve. Jednání nakonec přesunul na příští týden.

„Pláčete na špatném hrobě,” řekl Sábelovi Babiš. Novinářům vicepremiér řekl, že chápe, že by si horníci předčasný důchod zasloužili. Podle něj je celá věc na debatu. Ve spojitosti s tím znovu zmínil jméno miliardáře Zdeňka Bakaly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jde podle něj o peníze, které má Moravskoslezský kraj Bakalovi zaplatit za pozemky pod zónou Barbora, určených 180 miliónů by prý mohlo jít klidně horníkům. "Řekněte Novákovi, ať těch 180 miliónů za pozemky pošle vám,” řekl horníkům Babiš s odkazem na hejtmana Miroslava Nováka.

Horníci: Vymlouvat se na Bakalu je schizofrenie

Spojování Bakalova jména s předčasnými odchody do důchodu horníci ale Babišovi vyčítají.

„Vymlouvat se na Bakalu, tak jak se vymlouvá ministr Babiš, je schizofrenie. Je to možná věc boje mezi miliardáři, mezi Bakalou a Babišem, ať si to vyřídí někde jinde, a ne skrz horníky, kteří umírají o šest let dříve než průměrně občané ČR,“ komentoval Sábel.

Novinářům následně Sábel řekl, že s ministrem Babišem jednali horníci dvakrát. „Slíbil nám podporu předčasných důchodů. Ale jak jsme zjistili, zase je všechno jinak. Politici, kteří něco slíbí a pak to neplní, by neměli v politice být,“ řekl Sábel.

„Budu navrhovat, abychom řešili problém s OKD a horníky dohromady. Proč se firma OKD nepodílí na předčasných důchodech? Je to i záležitost firmy, tak je to i ve světě,“ uvedl Babiš.

Marksová: Žádná souvislost s Bakalou

Jakoukoli provázanost průmyslové zóny Nad Barborou s předčasnými důchody pro horníky negovala i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), z jejíhož pera návrh novely pochází.

„Já tady předkládám návrh, aby všichni hlubinní horníci, horníci z uranových dolů, kteří nastoupí do zaměstnání do začátku října 2016 a odpracují určitý počet směn, mohli odejít o pět let dříve do důchodu. Je to věc, která je běžná v ostatních zemích. Nevidím v tom žádnou souvislost, že stát má vykoupit pozemky v průmyslové zóně Barbora,” řekla Marksová.

Dodala, že pro ni se jedná o problém horníků, kteří pracují v extrémně složitých podmínkách. „Nemáme žádnou moderní technologii, která by jim ty podmínky ulehčila. Je to práce v hloubce, kde je hodně prachu, horko,“ popsala.

Aby horníci mohli odejít do důchodu o pět let dříve, budou muset odpracovat určitý počet směn pod zemí v hlubinných dolech. Přibližně se bude jednat zhruba o 3300 směn s tím, že v některých specifických případech postačí nižší počet těchto směn.

Anketa

Měli by horníci chodit dříve do důchodu?
ano
67,8 %
ne
32,2 %
Celkem hlasovalo 920 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám