Hlavní obsah

Hojdar: sledují mě oficiální struktury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda hospodářského výboru Sněmovny Josef Hojdar (ČSSD) si myslí, že ho sledují oficiální bezpečnostní struktury, a to nejméně už rok.

Foto: Petr Hejna
Článek

"V souvislosti s loňskými volbami jsem seznámil premiéra Vladimíra Špidlu a ministra vnitra Stanislava Grosse s tím, co se děje v Mostě, ale nejevili o to žádný zájem. Z toho jsem usoudil, že to tak asi má být," sdělil včera Hojdar v BBC. Dodal, že nevidí jediný důvod, proč by ho měly odposlouchávat soukromé subjekty.

Špidla si myslí, že by se Hojdar se svými podezřeními měl obrátit na orgány činné v trestním řízení. Rádiu Frekvence 1 včera k Hojdarovým tvrzením dále řekl: "Nepředložil mně ani nikomu jinému nějaké důkazy, že ho někdo odposlouchává a sleduje. Mohu konstatovat, že o tom naprosto nic nevím, a jestli se něco takového děje, tak nevím, s čím to může souviset."

Gross nedávno Právu řekl, že je zcela nepravděpodobné, že by bezpečnostní struktury v jeho kompetenci Hojdara sledovaly. Naznačil, že takový zájem naopak mohou mít soukromé služby.

Hojdar kritizuje rozdělení ministerstev

Poslanec ČSSD včera dále uvedl, že podle jeho mínění je hospodářství v rozvratu, za což může neexistující koncepce jeho rozvoje. Vinu za to dává Špidlovi. Podle Hojdara je chyba, že soc. dem. spravuje problémová ministerstva školství, zdravotnictví, průmyslu a obchodu, zatímco líbivé resorty ponechala koaličním partnerům. Týká se to především ministerstva pro místní rozvoj, které řídí unionista Pavel Němec. Hojdar také řekl, že nevěří v pád Špidlovy vlády kvůli nepřijetí reformních zákonů. "Když nebudou zákony přijaty v komplexu, nebude to žádný problém," míní Hojdar.

Svého údajného výroku o vysokém korupčním potenciálu Josefa Hojdara si Špidla podle svých slov není vědom: "Nevím, kde se vynořil." Na dotaz, zda by podle něj mohl mít Hojdar vysoký korupční potenciál, premiér uvedl: "V žádném případě nemám jediný důkaz a v podstatě nemám ani jedinou indicii, o které bych mohl prohlásit, že je pan poslanec Hojdar někdo jiný než běžný poslanec."

Dodal, že je pravda, že s Hojdarem nikdy nepočítal jako s ministrem. "Počítal jsem s Jiřím Rusnokem a pana poslance Hojdara jsem nikdy neměl ani v širším výběru," řekl Špidla ke svému povolebnímu rozhodování o obsazení místa šéfa resortu průmyslu a obchodu.

V pátek se Sobotkou

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) se s Hojdarem sejde v pátek kvůli reformě veřejných financí. Včera to sdělila Eva Nováková ze Sobotkova úřadu. "Během září je Sobotka připraven se sejít se všemi poslanci, kteří mají zájem diskutovat o reformě veřejných financí," informovala Nováková.

Hojdar má podle svých slov k vládní reformě financí 10 až 12 pozměňovacích návrhů. Dnes se Hojdar sejde s odboráři, kteří mu předloží své návrhy. "Myslím, že mě budou žádat, abych jejich návrhy zahrnul do svého celkového balíku, který budu předkládat ministru Sobotkovi.

Související články

Rebel Hojdar svými výroky spustil lavinu

Výroky poslance Josefa Hojdara v sobotním Právu vyvolaly lavinu ohlasů. K Hojdarovi se připojili i jiní sociálně demokratičtí poslanci, kteří stejně jako...

Za Hojdarovy odposlechy prý mohou jeho styky

Předseda hospodářského výboru Sněmovny Josef Hojdar je podle svého názoru kvůli politickým postojům od července sledován a má odposlouchávané telefony....

Výběr článků

Načítám