Hlavní obsah

Hlinkova manželka získala lékařskou zprávu

– KARLOVY VARY
Právo, Novinky, Rudolf Voleman

Manželka hokejového trenéra Ivana Hlinky Liběna dostala ve čtvrtek lékařskou zprávu o způsobu léčby jejího chotě po tragické dopravní nehodě. Hlinka byl převezen do karlovarské nemocnice. Zprávu Liběně Hlinkové předal hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel.

Foto: Martin Fletcher
Článek

"Zároveň byla ustanovena šestičlenná odborná komise, která bude zjišťovat, zda při léčbě pana Hlinky lékaři karlovarské nemocnice pochybili či nikoli," informoval Pavel. Poprvé by tato komise měla zasednout do čtrnácti dní. Jejími členy budou lékaři z jiných krajů. Liběna Hlinková se při převzetí zprávy zavázala, že do doby projednání případu komisí nebude s jejím obsahem seznamovat veřejnost.

Výslechy lékařů chce i advokát řidiče Avie

Výslechy všech zdravotníků, kteří přišli profesně do styku se zraněným Hlinkou, požaduje od vyšetřovatelů advokát řidiče Františka Velety, kterého policie ze zavinění nehody a Hlinkovy smrti obvinila. Pokud by se totiž prokázala určitá profesní pochybení při Hlinkově záchraně, byl by podíl řidiče Avie na smrti legendárního trenéra samozřejmě zmírněn, což by se odrazilo jistě i na případně vyneseném trestu.

Změnit zákon o zdraví lidu?

Podle zákona o zdraví lidu z roku 1966 má nárok na zdravotní dokumentaci pouze ošetřovaný a v případě jeho smrti toto právo na pozůstalé nepřechází. Do zdravotní dokumentace by mohla nahlédnout pouze soudně znalecká komise, pokud by Hlinkova rodina podala kvůli podezřením ze zanedbání lékařské péče trestní oznámení.

.: ANKETA
Měli by rodinní příslušníci pacientů mít právo nahlížet do lékařské dokumentace?
Hlasujte v anketě na konci článku

S ustanovením tohoto zákona hejtman Pavel nesouhlasí a již dříve prohlásil, že jeho kraj bude v této otázce iniciovat legislativní změnu. Vzorem by měl být pět let starý zákon zaručující svobodný přístup k informacím, je přesvědčen první muž Karlovarského kraje.

Anketa

Měli by rodinní příslušníci pacientů mít právo nahlížet do lékařské dokumentace?
Ano
94,6 %
Ne
5,4 %
Celkem hlasovalo 6842 čtenářů.

Reklama

Související články

Policie zatím nezná příčinu Hlinkovy nehody

Policie zatím nedokáže odpovědět na otázku, proč došlo v pondělí ke střetu nákladního automobilu Avia se Škodou Superb kouče hokejové reprezentace Ivana...

Výběr článků

Načítám