Hlavní obsah

Hledají Mendelovu bustu, měla skončit v močále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po soše či bustě zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela v jeho rodišti, Vražném-Hynčicích, pátrají členové Historicko-vlastivědného spolku v Odrách. Minimálně hlava slavného přírodovědce, jehož 200. výročí narození letos oslavíme, by prý mohla být v místě bývalé bažiny pár metrů pod povrchem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na to, zda skulptura vůbec existovala, panují protichůdné názory. Na jedné straně jsou členové spolku. „Prameny písemné nejsou, odkazovali jsme se na výpovědi několika svědků a nedávno jsem to měl potvrzeno také od syna člověka, který u toho byl,“ řekl jeden z iniciátorů pátrání Jiří Kucharz, který se domnívá, že šlo o bustu na kamenném podstavci. „Alespoň se mluví o bustě a o tom, že to tahali koně, takže to asi byla nějaká větší konstrukce,“ poukázal.

Podobizna objevitele základních zákonů dědičnosti měla údajně stát u jeho rodného domu v Hynčicích, dnes místní části Vražného na Novojičínsku. Odkdy se neví. Kucharz se domnívá, že ji mohli vztyčit Němci před nebo za druhé světové války. Hynčice byly německou vesnicí na území bývalých Sudet.

Sudetský tulák. Ústecký rodák dělal film s Beatles i obálku Pána prstenů

Kultura

„Po válce, když sem přicházelo české obyvatelstvo, tak všechno, co připomínalo tu dobu, se likvidovalo. A bohužel ta socha zřejmě taky,“ poznamenal s tím, že právě do močálu tehdy lidé naházeli kdeco.

Dnes je v místě někdejší bažiny odstavná plocha. Pozemek, který je obecní, už pomocí detektoru a sonaru členové spolku spolu s lidmi z Klubu přátel vojenské historie v Suchdolu nad Odrou prozkoumali.

Něco tam je

V hloubce dvou až tří metrů našli dva větší předměty. Následně odborníci Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava potvrdili pomocí elektrické odporové tomografie v místě jeden objekt. „Byl spíše při povrchu než v hloubce dvou až tří metrů. Doporučili jsme práce, které jasně ukážou, co se tam nachází,“ popsal Martin Kašing z katedry geologického inženýrství.

Vědci z Masarykovy univerzity zkoumají geny G. J. Mendela. Odhalili jeho mozkovou kapacitu

Věda a školy

Podle Kucharze má pátrání podporu obce, o archeologický průzkum už údajně projevili zájem památkáři. Podmínkou je jakákoliv písemná zmínka o existenci sochy. Nadšenci proto bádají v archivních materiálech, dobovém tisku i v memoárech o životě Mendela a jeho příbuzných.

Je to pohádka?

Zda uspějí, není jasné. Bývalý dlouholetý starosta Vražného Vladimír Nippert má za to, že ne. „Je to podivná záležitost, protože neexistují žádné písemné doklady, které by svědčily o tom, že by něco takového ve Vražném, potažmo Hynčicích, za první republiky, za protektorátu, za Němců stálo. Nejsou ani žádné fotky nebo pohlednice, které by to potvrzovaly,“ vysvětlil, proč mu tvrzení o bustě přijde spíše jako nesmysl.

Slavný genetik Mendel ožívá v televizním seriálu pro děti

Film

Potvrdil však slova Kucha- rze o tom, že se po válce noví obyvatelé Hynčic ke všemu, co bylo německé, stavěli s odporem, a buď to vyhodili, nebo zničili. „Jsem ale na 99 procent přesvědčen, že tam nemohou najít nic jiného než nějaký šutr,“ myslí si exstarosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám