Hlavní obsah

Havlovy výroky pobouřily ODS: Jedná nedemokraticky a pomáhá TOP 09

Právo, Lukáš Bek, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Občanské demokraty v poslední době stíhá jedna špatná zpráva za druhou. Nejnovější hrozbu představuje bývalý prezident Václav Havel, který se minulý týden pustil do magistrátu a pražské organizace ODS, která jej ovládá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle radního Milana Richtera podkopává Václav Havel principy demokracie.

Článek

ODS se teď obává, že se bývalá hlava státu a lidé kolem něj semknou kolem šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. Ten je sněmovním lídrem v Praze a první průzkumy ukázaly, že TOP 09 významně ubírá ODS hlasy. Schwarzenberg byl Havlovým kancléřem na Hradě.

Občanští demokraté připomínají, že Havel kdysi podporoval hlavně Unii svobody a poté zelené. K těm se bývalý prezident hlásí i nyní, jenže šance strany Ondřeje Lišky dostat se do Sněmovny jsou – na rozdíl od TOP 09 – nejisté. Minulý týden se Havel setkal s bývalými pražskými radními Markétou Reedovou (SNK-ED) a Petrem Štěpánkem (SZ). Po schůzce prohlásil: "V Praze zvítězil princip jedné vládnoucí strany a to je nebezpečné.“

Pražský poslanec ODS Boris Šťastný Právu včera řekl: "Pan prezident Havel se vždy vyhrazoval vůči ODS, jeho ideové založení je zcela odlišné od ideového založení ODS. Pan prezident vždy podporoval účelové strany, které byly přímými konkurenty ODS, a proto to udělal i nyní.“

Havel zpochybňuje nejzákladnější princip demokracie, kterým jsou právě svobodné volby.
radní Milan Richter

Havlovy výroky Šťastný považuje za útok na celou ODS, nikoli jen na její pražskou buňku. Poté, co prakticky vymizela nejen Unie svobody, ale i zelení, bude Havel podle poslance "hledat nějakého jiného protivníka ODS. Můžeme jen spekulovat, zda tím podporovaným protivníkem budou lidovci nebo třeba TOP 09,“ míní Šťastný.

Havel výrokem o vládě jedné strany rozlítil například náměstka primátora Milana Richtera (ODS). "Tím Havel zpochybňuje nejzákladnější princip demokracie, kterým jsou právě svobodné volby,“ řekl Právu. Připomněl, že ODS v roce 2006 získala v komunálních volbách 54 procent hlasů.

Náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS) bere Havlova slova jako předvolební rétoriku. "Vždy se dobře strefuje do toho, kdo je nejvíce vidět. Vím, že ODS je vnitřně silná strana, která se se svými problémy dokáže vypořádat primárně sama,“ sdělil Právu Blažek.

ODS byla Havlovi trnem v oku vždy a zdánlivé příměří s Topolánkem bylo způsobeno jeho odklonem od nenáviděného Václava Klause.
Miroslav Macek

Místopředsedu pražské ODS, poslance Jiřího Janečka překvapuje, že politici jako Havel si vždy krátce před volbami vzpomenou a začnou "úplně nesmyslně útočit na jakoukoli instituci tak, aby se zviditelnili“.

Podobný názor sdílí i bývalý místopředseda ODS, dnes příležitostný poradce prezidenta Václava Klause Miroslav Macek: "Výpady exprezidenta Václava Havla proti (pražské) ODS jsou nepřekvapivé: ODS mu byla trnem v oku vždy a zdánlivé příměří s Topolánkem bylo způsobeno jen a jedině jeho odklonem od nenáviděného Václava Klause,“ napsal na svém webu.

Havel, který dlouhodobě politicky bojoval s Klausem, dal loni najevo, že je mu sympatičtější Mirek Topolánek, když "novou ODS“ označil za méně arogantní a méně fundamentalistickou.

Topolánek: Špatné zprávy šíří média  

Pražské ODS se zastal místopředseda strany Ivan Langer, který je jinak známý jako Bémův kritik. Exprezident podle jeho slov má právo říct svůj názor. Nicméně dodal: "Přiznám se, že nerozumím tomu, před čím varuje. ODS v Praze vyhrála volby a v tomto smyslu vše, co se tam odehrává, odpovídá naprosto demokratickým principům vycházejícím z výsledku voleb,“ řekl v pondělí Langer Právu.

Topolánek ve stejný den na tiskové konferenci v Českých Budějovicích svalil současný obraz ODS na média. Je to podle něj pouze určitý kolorit, "že ODS je v defenzivě, že ODS má vnitřní problémy, že ODS prohraje volby“. Loňský listopadový kongres podle něj naopak jasně ukázal, že ODS chce volby vyhrát a s řešením problémů začít sama u sebe. K případům, jako je například pražský projekt Opencard, poznamenal, že by měly být vyšetřeny ve smyslu padni komu padni. Kauzy podle něj nemají stranický charakter.

V pondělí také pokračoval střet mezi pražskou ODS a předsedou lidovců Cyrilem Svobodou. Langer k jeho výrokům poznamenal: "Není žádným tajemstvím, že KDU-ČSL bojuje o přežití ve volbách a v této chvíli hledá jakékoli téma, na kterém by se mohla vyprofilovat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám