Hlavní obsah

Havlíček: Pokud uspějeme u Ústavního soudu, čekám, že vláda padne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud uspějeme u Ústavního soudu, očekávám, že vláda padne, tvrdí místopředseda ANO Karel Havlíček s  poukazem na stížnosti, které hnutí podalo, respektive plánuje podat v souvislosti se změnami valorizací penzí. Havlíček to v neděli uvedl v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nic takového nepředpokládá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ANO Karel Havlíček

Článek

„Nedovedu si představit, že by pokračovala vláda,“ uvedl Havlíček s odkazem na případné vyhovění stížnostem ze strany ÚS. Tu první ANO podalo proti jednorázovému snížení valorizace penzí v květnu.

Další stížnost plánuje podat proti novele zákona o důchodovém pojištění, která mimo jiné zpřísňuje podmínky pro odchod do předčasného důchodu.

„Bylo by to asi o předčasných volbách,“ konstatoval Havlíček.

ANO se obrátilo na Ústavní soud kvůli změně valorizace penzí

Domácí

„Nepředpokládám, že taková situace nastane, jsme připraveni obhájit naše kroky a předpokládám, že uspějeme,“ oponoval Jurečka, který připomněl, že důchodová reforma a na ní navázané kroky jsou nezbytné a měly být provedeny již dávno.

Bývalý premiér SOCDEM Vladimír Špidla míní, že opoziční hnutí nebude u ÚS bez šancí. „Pravděpodobnost, že uspějí, není malá,“ dodal. Pokud chce podle Špidly vláda zkonsolidovat veřejné finance, musí sáhnout na zdanění firem. „Nezkonsolidujeme veřejné finance, když nesáhneme na korporáty,“ tvrdí Špidla, který se neobává ani toho, že by v budoucnu nebylo na důchody.

Váhání Hradu rozumím, říká k důchodové novele expert ministerstva práce

Chuťovky

Zatímco Jurečka upozornil, že podle demografických predikcí bude v roce 2050 jeden pracující na jednoho důchodce a bez reformy je systém neudržitelný, Havlíček se spokojil s konstatováním, že důchodový systém nebude vyrovnaný. „Ten systém nikdo nezvládne udělat tak, aby byl vyrovnaný,“ dodal.

Zatímco podle ministra jde o fatální problém, Špidla připomněl své oblíbené motto „Zdroje tu jsou“ a odkázal na růst produktivity práce i růst HDP. Systém je podle něj ufinancovatelný.

ANO napadne penzijní novelu u Ústavního soudu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám