Hlavní obsah

Havlíček: O obvinění Krkošky víme tři týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O obvinění hejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošky (ANO) víme tři týdny, řekl Novinkám první místopředseda hnutí Karel Havlíček. Krkoška je přitom už obžalovaný z podílu na uplácení lékařů ze strany farmaceutických firem, soud má být ve čtvrtek.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

První místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček

Článek

„Řekl mi to 23. února 2024, tedy před třemi týdny,“ řekl Havlíček Novinkám na dotaz, jak dlouho ví o obvinění Krkošky. „Obvinění se z aktivit jeho bývalého zaměstnavatele rozšířilo na všechny zaměstnance, tedy i na něj. Řekl, že jde o hromadné obvinění a že soud bude koncem března,“ dodal Havlíček.

Ten zároveň odmítl, že by Krkoška věděl už nějakou dobu, že je obviněný nebo obžalovaný. „Alespoň tak, jak mi to říkal, se jedná o velmi starou záležitost a oni na poslední chvíli rozšířili obvinění na zaměstnance firmy s tím, že de facto měsíc poté už bude probíhat soud,“ vysvětlil první místopředseda hnutí.

Obecně trestní řízení, při kterém policie vyšetřuje, zahajuje trestní stíhání, tedy někoho obviní, a pak případně navrhuje státnímu zastupitelství, aby podalo k soudu obžalobu, běžně trvá minimálně několik měsíců, nikoliv týdnů. Důvodem jsou již samotné zákonné lhůty, například když se obviněný po skončeném vyšetřování má nárok seznámit se spisovým materiálem.

Jak to, že to nikdo nevěděl? Moravskoslezský hejtman Krkoška (ANO) je obžalován z účasti na zločinecké skupině

Krimi

Soud už měsíc po obvinění? Podle Havlíčka nic divného

Podle informací Novinek v případě kauzy, v níž figuruje Krkoška, začalo po podání obžaloby řízení před Obvodním soudem pro Prahu 2 (OS 2) již na konci dubna 2021. Ze soudní databáze vyplývá, že pak následovala dvě jednání nařízená letos v únoru a březnu, která ale soud zrušil, načež další termín hlavního líčení s dokazováním určil na čtvrtek tento týden.

Havlíček se rovněž nepozastavil nad tvrzením, že se mělo obvinění rozšířit na poslední chvíli s tím, že již za měsíc byl termín soudu. Na opakovaný dotaz Havlíček trval na svém, že podle jeho informací mu Krkoška sdělil, „že má tento problém a že se to rozšířilo na všechny zaměstnance“.

„Že pracoval ve firmě, kde se tamější vedení a majitel do něčeho zapletli, se asi může stát každému. Logicky z toho asi nepanikařil. Ale pokud to šmahem rozšířili na všechny zaměstnance, tak do toho zřejmě napadali všichni a teď se bude rozhodovat o tom, jestli oprávněně, či neoprávněně,“ uváděl Havlíček.

Lékaři předepisovali léky vybraných firem, na úplatcích si měli přijít na 12 milionů

Krimi

Mluvčí OS 2 soudu Marcela Pröllerová Novinkám sdělila, že původně při podání obžaloby se případ týkal více lidí, načež z důvodu hospodárnosti a k urychlení řízení soud jednoho z obžalovaných vyloučil do samostatného jednání, kdy se jedná právě o hlavní líčení nařízené na čtvrtek.

Pokud se ukáže, že je v kauze Krkoška zapletený, podle místopředsedy hnutí končí. „Pro nás každý, kdo se do čehokoliv zaplete, tak okamžitě končí. Ale je fér, ještě když to bylo v době, kdy nebyl v politice, počkat na soud,“ upozornil Havlíček.

Hejtman Moravskoslezského kraje je podle webu Deník.cz obžalovaný z podílu na uplácení lékařů ze strany farmaceutických firem. Jde o 12 let starý případ. Kauzou se bude ve čtvrtek zabývat Obvodní soud pro Prahu 2.

Krkoška v letech 2009 až 2012 působil ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky směřovaly k lékařům. Je obžalovaný z účasti na organizované zločinecké skupině, kde je sazba dva až deset let. Krkoška se hejtmanem stal loni v červnu.

S informacemi o podezřeních kolem Interchemie přišla policie již v březnu 2018. Jak tehdy informovaly Novinky, kriminalisté navrhli obžalovat farmaceuty a lékaře kvůli podílu na systému nelegální podpory prodeje některých léků.

Havlíček: Fialova vláda je bezpečnostní hrozba. Důkazy předložíme na mimořádné schůzi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám