Hlavní obsah

Covid III: schválena první stovka úvěrů. Žádostí je přes 1500

Právo, pro, svj

V programu Covid III na pomoc firmám a živnostníkům zasaženým epidemií koronaviru bylo do neděle schváleno prvních 95 žádostí o úvěry v celkové výši 267 milionů korun. Celkem banky přijaly 1629 žádostí o zaručené úvěry v objemu 12,7 miliardy korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z údajů, které deníku Právo poskytla Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB).

Největší zájem je u živnostníků z maloobchodu, ubytování a stravování a u řemeslníků
Zuzana Filipová, Moneta Money Bank

Kapacita programu, v němž stát ručí firmám za úvěry v bankách a na který firmy a podnikatelé netrpělivě čekali, je přitom mnohem větší. Vláda do něj vyčlenila 150 miliard korun.

Díky tomu mají podnikatelé mít možnost čerpat půjčky v objemu až 500 miliard korun. Do programu, který byl spuštěn 19. května, se zapojila dvacítka bank. Živnostníci a firmy do 250 zaměstnanců mají nárok na záruku až 90 procent, podniky s nejvýše 500 pracovníky získají záruku do 80 procent.

Úročení je individuální

Kabinet počítá s tím, že tyto úvěry, jejichž úročení je v bankách individuální, dostane díky státním zárukám až 150 tisíc podnikatelů. „Zájem o úvěr v rámci programu Covid III jde napříč odvětvími, nicméně největší zájem registrujeme u živnost níků, a to v sektorech ma loobchod, ubytování a stravování a u řemeslníků,“ řekla už dříve Právu mluvčí Moneta Money Bank Zuzana Filipová.

NERV: Programy na podporu ekonomiky by měly trvat do konce srpna

Ekonomika

V předchozím programu Covid II bylo podle ČMZRB zatím schváleno 2475 žádostí z celkových 3529, zaručené úvěry přitom dosahují 12,6 miliardy korun z celkově vyčleněných 15 miliard. Téměř 700 žádostí bylo zamítnuto, a to například z důvodu, že se jednalo o podnik v obtížích nebo žadatel nesplnil definici malého a středního podniku.

V programu Covid Praha určeném pro hlavní město bylo schváleno 253 žádostí a objem schválených úvěrů dosáhl výše 1,4 z vyčleněných 1,5 miliardy korun. Zamítnuto bylo 38 žádostí. Covid III nelze kombinovat pouze s programem Covid plus pro velké firmy, kde za úvěry ručí státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Úvěr by neměl být použit na úhradu stejných nákladů, na které byl schválen v předchozí vlně. Žádosti o úvěr je v některých bankách možné podávat i online na formuláři umístěném na webových stránkách.

Předchozí programy se moc nepodařily

V programu Covid I byl příjem žádostí zastaven už v březnu. Bezúročné půjčky nad 500 tisíc korun získalo ani ne 200 podnikatelů, objem činil necelou jednu miliardu korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) Právu řekla, že programy Covid I a Covid II se nepodařily.

Banky dostaly 345 tisíc žádostí o odklad splátek úvěrů

Ekonomika

„Bylo to na samém začátku. Covid I byl bezúročný, to dnes hodnotím jako zásadní chybu, protože tím mnohdy žádaly i firmy, které nedostaly úvěr ani před pandemií,“ uvedla. Problémy s Covidem II pak podle ní souvisely s kapacitními možnostmi ČMZRB.

„Proto jsme přišli s Covidem III, proto ministerstvo financí připravilo ve spolupráci s bankami vlastně historicky první zákon o státních zárukách, kde jsou záruky až 150 miliard,“ dodala šéfka státní kasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám