Hlavní obsah

Hasiči rozvážejí do nejpostiženějších okresů roušky od státu

Právo, Ludmila Žlábková, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půl milionu roušek pro Královéhradecký kraj a stejný počet pro Karlovarský kraj rozvezli v pátek po poledni hasiči ze skladu v Opočínku na Pardubicku. Roušky pocházejí ze zásob Správy státních hmotných rezerv (SSHR). V Královéhradeckém kraji jsou určeny pro okres Trutnov.

Hasiči v Hradci Králové překládají roušky určené pro postižené regionyVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Konkrétně 250 tisíc roušek míří do obce s rozšířenou působností Trutnov, 125 tisíc do Dvora Králové nad Labem a 125 tisíc do Vrchlabí. Další distribuci zajistí obecní samosprávy,“ uvedl mluvčí královéhradeckého krajského úřadu Dan Lechmann.

Mluvčí krajských hasičů Martina Götzová popsala, že roušky nejprve zamířily z Opočínku na centrální stanici v Hradci Králové na nábřeží U Přívozu. Odtud pak už putovaly na místa určení.

Policisté kontrolují příjezd na Trutnovsko

Domácí

Místostarosta Trutnova Tomáš Eichler (Piráti a nezávislí) uvedl, že v sobotu město roušky rozešle všem obcím ve svém obvodu. Distribuci zajistí dobrovolní hasiči, sokolové či pracovníci technických sužeb. V pondělí se zřejmě budou ještě na šesti vybraných distribučních místech v Trutnově rozdávat roušky všem, kteří si pro ně přijdou. Podle počtu zaslaných roušek to vychází zhruba na tři ústenky na člověka.

„Tato mimořádná dodávka je především pro ty občany, kteří doma nemají dostatečnou zásobu,“ vysvětlil Eichler.

Konkrétně v Trutnově se zájemci o ústenky budou moci dostavit na některé z distribučních míst, kde se prokážou občanským průkazem, popř. rodným listem u osob mladších 15 let.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Hasiči překládají roušky od státu na centrální stanici v Hradci Králové.

Vláda kvůli šíření covidu-19 od pátku výrazně omezila volný pohyb v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Jejich obyvatelé musí na všech veřejných místech či ve veřejné dopravě povinně nosit respirátor typu FFP2 nebo přinejmenším chirurgickou roušku.

Přetížené nemocnice 

V Karlovarském kraji se kvůli epidemii dostávají nemocnice na hranu s kapacitami. Do přetížené nemocnice v Chebu v pátek dorazili na pomoc dva armádní lékaři. „Chystají se ubytovat a v sobotu nastoupí fyzicky do práce,“ uvedl Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN), pod kterou spadají nemocnice v Chebu a v Karlových Varech.

Podle údajů KKN bylo ve čtvrtek v karlovarské nemocnici obsazeno 15 z 18 intenzivních lůžek pro pacienty covid-19 a 71 standardních lůžek. V nemocnici v Chebu pak 14 intenzivních lůžek z 15 a 44 standardních lůžek. V sokolovské soukromé nemocnici bylo v pátek 59 covidových pacientů a z toho 14 na intenzivních lůžkách.

K vyhlášení nového nouzového stavu je nutná nová situace, říká právník

Koronavirus

Nemocnicím ulevují zařízení z jiných krajů, která přebírají část pacientů. „Odvozy pacientů se provádějí neustále. Snažíme se je převážet tak, aby se uvolnily lůžkové kapacity,“ pokračoval Podracký s tím, že v posledních dnech se podařilo díky transportům udržet větší množství volných lůžek než v týdnech minulých.

„Nicméně je to větší počet pouze v uvozovkách, protože se stále jedná o jednotky lůžek, které se mohou zaplnit v řádu několika hodin, takže ta situace je stále poměrně komplikovaná,“ dodal Podracký.

Také podle mluvčí nemocnice v Sokolově Markéty Singerové je kapacita nemocnice stále na hraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám