Hlavní obsah

Hamáčkova slova o moskevské kamufláži jsou lživá, tvrdí senátor

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) lhal, když tvrdil, že plánovaná cesta do Moskvy měla kamuflovat chystané odhalení pozadí výbuchů ve Vrběticích. Ve středu to po jednání zahraničního výboru Senátu uvedl senátor Václav Láska (Senátor 21).

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Václav Láska

Článek

„Mám za potvrzené, že pan ministr Hamáček do Moskvy chtěl jet a jeho tvrzení o tom, že to byla kamufláž, není pravdivé,” uvedl Láska.

Výbor si na jednání pozval ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), ředitele Vojenského zpravodajství Jana Berouna a ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO), která se ale omluvila. Pozvání naopak přijal exministr zdravotnictví Jan Blatný.

U Hamáčkovy cesty do Moskvy řeší policie podezření ze dvou trestných činů

Krimi

Láska potvrdil, že Blatného účast souvisela s informacemi, podle nichž bylo cílem Hamáčkovy cesty do Moskvy zajištění ruské protikoronavirové vakcíny Sputnik V. Blatný ani Metnar obsah jednání výboru při odchodu nechtěli komentovat.

Cestu do Moskvy naplánovanou na pondělí 19. dubna oznámil Hamáček ve středu 14. dubna. Zdůvodnil ji jednáním o dodávkách ruské vakcíny Sputnik V proti onemocnění covid-19. Cestu, kterou kritizovali premiér i opozice, nakonec zrušil. Později ji označil za zastírací manévr kvůli postupu ČR po zveřejnění informací o Vrběticích.

Hamáček cestu do Ruska plánoval i rozumně odvolal, uvedl Zeman. A zaútočil na novináře

Domácí

Vláda oznámila, že za výbuchy stojí agenti ruské tajné služby GRU.

Reklama

Výběr článků

Načítám