Hlavní obsah

Velikonoční návštěvy jen v rámci okresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí si mohou lidé zasportovat nebo vyjít na procházku po celém okrese, nikoliv jen na území obce. Malý ústupek ze strany vlády uvítali i hejtmani. Většina z nich souhlasí, že epidemická situace většímu rozvolnění nepřeje. Zákaz cest mezi okresy podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) potrvá až do konce Velikonoc, tedy do 5. dubna.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Kontroly řidičů přejíždějících přes hranice okresu. Ilustrační foto

Článek

„Velikonoce samy o sobě bez těchto opatření by bohužel vedly k velkému promíchání populace. O Vánocích jsme si vyzkoušeli, že toto není dobrá cesta,“ obhajoval Blatný rozhodnutí v ČT.

Opatrní jsou i další členové vlády. „Pokud neklesne obsazenost JIP na polovinu, tak to nelze měnit, u hospitalizovaných to také musí klesnout o polovičku,“ řekl vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Návštěva dětí povolena

Podobně se k situaci staví i většina hejtmanů. Největší odpovědnost podle nich ale leží na lidech.

„Boj s pandemií nespočívá v omezení přejíždění z okresu A do okresu B. Záleží na každodenním přístupu lidí, kteří by se měli chovat tak, aby sebe nebo někoho jiného nenakazili,“ myslí si jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Zákaz pohybu mezi okresy neplatí při cestách do školy, do práce, při péči o blízké nebo třeba při cestě na pohřeb.

Důvod cesty je při kontrole vždy nutné doložit. Hranice okresu je stále možné překročit v případě střídavé péče o děti. Od pondělí je možná návštěva i dětí v náhradní péči. „Budou umožněny návštěvy nezletilých dětí v náhradní nebo ústavní péči,“ sdělil Blatný.

Vycestovat například na chatu do jiného okresu ale není možné. Povolen je pouze návrat do místa trvalého bydliště. I nakupování bude dál možné pouze v rámci okresu, kde člověk bydlí.

Přehledně: Jaké změny v opatřeních schválila vláda

Domácí

Od pondělí se ale zmírní pravidla pro sportovce. Nově nebudou muset mít v zastavěné části obce ochranu úst, pokud v jejich blízkosti nikdo není. Pravidla pro nošení roušek nebo respirátorů se ovšem nemění. Povinné jsou na všech veřejných místech, například v hromadné dopravě, obchodech nebo v nemocnicích.

Úlevy pro naočkované

Od pondělí se mění také podmínky návštěv v sociálních a zdravotnických zařízeních. Lidé, kteří už mají ukončené očkování a od druhé dávky už uplynuly dva týdny, nepotřebují pro návštěvu blízkých negativní test. „Ten, kdo má ukončenou vakcinaci, neonemocní a nikoho dál nenakazí,“ řekl Blatný.

Zatím ale zůstávají obchody a restaurace dál zavřené, možností je pouze výdejní okénko. Ministr nechtěl odhadovat, kdy by se mohl obnovit provoz služeb, například kadeřnictví. Největší prioritu mají podle vlády školy. Jak dlouho přísná omezení potrvají, závisí na délce nouzového stavu. Ten současný skončí 28. března. O jeho prodloužení bude v pondělí jednat vláda a pak Sněmovna. Blatný chce navrhnout dalších třicet dní, ale hlasy pro to kabinet zatím nemá.

Reklama

Výběr článků

Načítám