Hlavní obsah

Gripeny se kvůli závadě vrátily záhy po startu na Island zpět na základnu

Aktualizováno

Pětice stíhaček JAS-39C Gripen, které ve středu odletěly na misi k ochraně vzdušného prostoru Islandu, se nedlouho po startu vrátily zpět na základnu v Čáslavi. Důvodem je závada na jednom stroji.

Foto: Armáda ČR

Stíhačky Gripen z výzbroje české armády

Článek

„Je to drobná technická závada, kvůli které se musely všechny gripeny vrátit na základnu,“ řekl Právu Rostislav Lukáš z čáslavské základny. Podrobnosti sdělí armáda později. Nový start bude ve čtvrtek, řekl velitel základny Petr Hromek.

"V případě jakékoliv závady jednoho z letounů se všechny vracejí," upřesnil Hromek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Dle charakteru závady bude letoun buď opraven, nebo bude nahrazen jiným strojem. Na plán plnění úkolu nemá tato situace vliv," doplnil později mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Čeští stíhači mají na Islandu, který nemá vlastní armádu, vystřídat kanadské kolegy působící v operacích proti Islámskému státu.

Vláda v červnu schválila nasazení 70 vojáků a přímé zapojení čtyř letounů. Stroje budou  na Islandu vyzbrojené stejně jako v hotovostním systému v České republice, tedy tepelně naváděnými raketami krátkého dosahu a kanonem.

Gripeny z Česka na leteckém dni ve Velké Británii

Čeští piloti již v minulosti zajišťovali ochranu vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska ve čtyřměsíčních misích v letech 2009 a 2012, v roce 2014 chránili vzdušný prostor Islandské republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám