Hlavní obsah

Grebeníček: lepší chyby ČSSD než vláda ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček ve středu po schůzce s premiérem Stanislavem Grossem naznačil možnost, že poslanci jeho strany nebudou v pátek hlasovat proti vládě.

Článek

Uvedl, že komunisty více zneklidňuje program ODS než chyby nynějšího kabinetu. Návrhem ČSSD, aby parlamentní strany nepodpořily návrh občanských demokratů na vyslovení nedůvěry vládě, se bude ve čtvrtek zabývat výkonný výbor KSČM, uvedl.

"My jsem byli hodně kritičtí k současné vládní koalici, k tomu, do jakého stavu vlastně i ČSSD přivedla exekutivu. Ale přiznám se, že daleko kritičtější jsme byli k Modré šanci ODS. To je pro nás věc doslova nestravitelná," řekl Grebeníček po téměř dvouhodinovém jednání s premiérem Stanislavem Grossem.

Kdo za lidovce?

Grebeníček se dopoledne v kuloárech Sněmovny před novináři netajil, že by v případné rekonstruované vládě uvítal na postu ministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD) či současného šéfa zahraničního výboru Sněmovny Vladimíra Laštůvku (ČSSD).

Hovořil i o postu ministra spravedlnosti. Tam by rád viděl místopředsedkyni Sněmovny Jitku Kupčovou (ČSSD). Ministrem zemědělství by podle něj měl zůstat Jaroslav Palas (ČSSD).

"Mohu si broukat, co chci, ale opravdu rozhodují jiní. Nelze vyloučit, že přijde ta chvíle, kdy budeme třeba i my rozhodovat společně s jinými a kdy zúročíme opravdu všechny dobré lidi, schopné lidi," řekl Grebeníček.

Odpoledne popřel, že by dával nějaká personální doporučení, kým by měli socialisté nahradit lidovecké ministry, kdyby se KDU- ČSL rozhodla koalici opustit. Sám prý je zvědav, kdo by v případě, že taková situace nastane, lidovecké ministry nahradil. "Byla by to tak významná rekonstrukce vlády, že by mohlo dojít k výraznému posunu ve vnímání exekutivy," dodal.

Gross k personálním věcem poznamenal, že lidovci stále ještě jsou členy koalice a jejich ministři v současné vládě. Pokud se ale dozví, že KDU-ČSL se rozhodla koalici rozbít, pak bude jednat. "Myslím si, že přijde v poměrně krátkém okamžiku chvíle, kdy vám řeknu jména která jsem připraven předložit prezidentu republiky," uvedl.

Gross: Nebudeme handlovat

Premiér Stanislav Gross po jednání poslaneckého klubu ČSSD ve středu dopoledne rezolutně odmítl jakékoli jednání s šéfem komunistů o mocenských či personálních podmínkách. Na víkendovém sjezdu sociální demokracie se někteří delegáti pokusili schválit zrušení tzv. Bohumínského usnesení, které zakazuje sociální demokracii spolupráci s komunisty na vládní úrovni.

"My nebudeme dělat s nikým žádné kulhandly. Každý musí vědět, o čem hlasuje, co bude v okamžiku, kdy bude vyslovena nedůvěra se všemi důsledky. Před tímto budou samozřejmě stát i poslanci KSČM, tedy před otázkou, jestli dají přednost tomu, že v uvozovkách zatočí se soc. dem. a nebude je zajímat, co bude s těmi lidmi, které chtějí zastupovat v Poslanecké sněmovně," řekl dnes Gross.

Anketa

Jak se podle vás zachovají v pátek komunisté?
podrží vládu
82,4 %
položí vládu
17,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2248 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám