Hlavní obsah

Gazdík proti Kalouskovi. Šéf STAN v senátních volbách podporuje kandidáta ANO

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík ve čtvrtek oznámil, že ve druhém kole senátních voleb podporuje kandidáta hnutí ANO Jaroslava Větrovského. Jeho názor se tak rozchází s lídrem TOP 09 Miroslavem Kalouskem, který voliče vyzval, aby svůj hlas hodili raději kandidátovi ČSSD - ministru průmyslu Janu Mládkovi. TOP 09 a STAN mají ve Sněmovně společný poslanecký klub.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda Sněmovny a šéf STAN Petr Gazdík

Článek

Demokracie by měla mít přednost před korporativismem, prohlásil před několika dny Kalousek s tím, že jeho podporu na Táborsku má Mládek.

Gazdík ve čtvrtek přišel s tím, že jeho hnutí podporuje Mládkova protikandidáta – starostu Mladé Vožice Větrovského. „Je to jeden z velmi schopných starostů, které znám. Senát má být komorou osobností. Pan Větrovský je starostenská osobnost, je to velmi dobrý starosta a slušný člověk. Nemyslím si, že by se mohl uchýlit ke korporativismu,“ řekl Novinkám Gazdík.

To, že Kalousek podporuje Mládka, je podle něj špatně. „Vnímám pana ministra Mládka jako spíše politika minulosti. Pokud se má v této zemi něco změnit, v Senátu musí sedět lidé, kteří nejsou vysokými politiky 20 let,“ tvrdí Gazdík.

ANO podporuje kandidáty STAN

Hnutí ANO naopak ve druhém kole senátních voleb podporuje dva kandidáty STAN - starostu Kralup nad Vltavou Petra Holečka a bývalého starostu Kutné Hory Ivo Šance.

Na otázku, zda je celá věc důkazem o rozkolu mezi TOP 09 a STAN, Gazdík odvětil: „TOP 09 sama říká, že se chce opírat o zkušené komunální politiky. V tomto případě nevím, proč tak nečiní.“

Nechci tady soutěžit v tom, kdo vysloví jakou podporu
Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Kalousek konstatoval, že by za normálních okolností Mládka nevolil. „Ale beru ho jako člena demokratické strany, která funguje podle demokratických mechanismů. Neberu ho jako zaměstnance politické divize vůdcovského typu,“ sdělil Kalousek Novinkám.

„Pan Gazdík je dost zkušený politik na to, aby věděl, že nepodporuje komunálního politika Větrovského, ale že podporuje Andreje Babiše proti Bohuslavu Sobotkovi. Předpokládám, že ví, proč to dělá,” dodal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola senátních voleb - č. 13 - Tábor

Podotkl, že Gazdík volí na Zlínsku, zatímco on na Táborsku. „Nechci tady soutěžit v tom, kdo vysloví jakou podporu. Já jsem volič v tom volebním obvodě. V prvním kole jsem volil našeho kandidáta Pavla Klímu a jako jeden z jeho voličů jsem si dovolil požádat voliče, aby podporovali demokracii proti korporativnímu systému. Pokud vím, pan Gazdík volí někde na Zlínsku. Nemyslím si, že je to srovnatelné vyjádření.“

Starostové a topka mají ve Sněmovně společný poslanecký klub. Do letošních krajských a senátních voleb šli už ale ve většině regionů zvlášť. V kuloárech se spekuluje o tom, že do parlamentních voleb, které budou příští rok na podzim, už také společně kandidovat nebudou. Oficiálně to však zatím nikdo neřekl.

Reklama

Související články

STAN: nadšení a děkovačky

Ve znamení „děkovaček“ se nesla tisková konference vedení hnutí Starostů a nezávislých po ukončení sčítání hlasů v krajských a senátních volbách. Šéf hnutí...

Výběr článků

Načítám