Hlavní obsah

Gastronomie umožňující lidem existovat: „Handicap? No a co, my na to máme GULE“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrůstal po boku nemocného bratra, nyní vytváří pracovní příležitosti pro zdravotně znevýhodněné. To je příběh Martina Ballatyho, zakladatele a vedoucího sociálního podniku GULE food truck. Spolu se svými handicapovanými zaměstnanci a pojízdným stánkem cestuje po celém Česku a prodává ikonické minikoblížky a výběrovou kávu.

GULE Food Truck - sociální podnikVideo: Novinky

 
Článek

Název GULE znamená „gastronomie umožňující lidem existovat“. Přesně to je posláním sociálního podniku GULE food truck, jehož zaměstnanci jsou osoby se zdravotním znevýhodněním.

„V současné době máme osm zaměstnanců. Pracují u nás lidi se zdravotním znevýhodněním nebo kombinovanými vadami, těch je aktuálně šest. Jeden z handicapů je například dětská mozková obrna. Nebo máme zaměstnance, který má diabetes a inzulinovou pumpu,“ popsal zakladatel a vedoucí podniku Martin Ballaty. Jiná ze zaměstnankyň je po mozkové obrně, další má za sebou boj s rakovinou.

Foto: Archiv GULE food truck

Zakladatel podniku Martin Ballaty

„Máme slogan, který zní: ,Handicap? No a co, my na to mámě GULE'. V rámci této kampaně chceme ukázat, že i lidé s handicapem umí podat kvalitní pracovní výkon a mohou konkurovat provozům se zdravými zaměstnanci,“ vysvětlil Martin Ballaty.

Po úrazu v dětství přišel o obě ruce, dnes seká dříví a chodí na ryby

Muži

Jednou ze zaměstnankyň je Lucie, která se narodila s dětskou mozkovou obrnou. V podniku pracuje od jeho založení, tedy od května 2019. Předtím pracovala v kavárně, kde myla nádobí.

Foto: Archiv GULE food truck

Lucie v podniku pracuje od jeho založení.

„V této práci jsem velmi spokojená. Je zajímavá tím, že jezdím po celé republice. A je to skvělé i v tom, že když koblížky vydávám, vidím tu radost lidí. Také jsme dobrý kolektiv, taková malá rodina,“ chválí si Lucie.

Foto: Archiv GULE food truck

Typickým produktem GULE food trucku jsou tvarohové minikoblížky.

Ve food trucku Lucie spolu s ostatními zaměstnanci připravuje ikonické koblížky s různými variantami polev a posypů a výběrovou kávu. Přes léto k sortimentu přibývá domácí limonáda a další chlazené nápoje, před Vánoci zase cukroví a vaječný koňak.

Food truck se pohybuje po celé České republice, od Ostravy až po Mariánské Lázně. Práce v něm tak handicapovaným zaměstnancům dává nejen stálé pracovní místo, ale i možnost cestovat a začlenit se do fungujícího kolektivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám