Hlavní obsah

Gandalovič se stal novým českým velvyslancem v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový český velvyslanec ve Washingtonu Petr Gandalovič ve čtvrtek v Bílém domě předal pověřovací listiny americkému prezidentovi Baracku Obamovi. Sešel se s ním zhruba měsíc po svém příjezdu do Spojených států.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Gandalovič na kongresu ODS

Článek

Podle Gandaloviče bylo setkání s americkým prezidentem přátelské a relativně klidné. "V podstatě se dá říct, že pan prezident ocenil velmi dobré vztahy mezi našimi zeměmi a řekl, že si váží našeho spojenectví," uvedl velvyslanec. Dodal, že debaty o konkrétních tématech při předávání pověřovacích listin ani nebývají zvykem.

Současně s Gandalovičem Obamovi předali pověřovací listiny také velvyslanci Filipín, Vietnamu a Dominikánské republiky.

Bývalý ministr zemědělství a místopředseda ODS v USA pobýval déle než měsíc v roli designovaného velvyslance. Krátce po svém příjezdu koncem května předal kopie pověřovacích listin náměstkovi ministryně zahraničí Hillary Clintonové Jamesi Steinbergovi.

V současnosti českého velvyslance mimo jiné čekají přípravy na zářijové zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, kterého se tradičně účastní prezident Václav Klaus, doprovázený ministrem zahraničí. V témže měsíci se také ve Washingtonu chystá pravidelné zasedání Mezinárodního měnového fondu, na němž se předpokládá i účast českého ministra financí Miroslava Kalouska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám