Hlavní obsah

Funkční období pro nejvyššího žalobce Sněmovna omezila na sedm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci schválili novelu zákona o státním zastupitelství, která zavádí pro nejvyššího státního zástupce sedmileté funkční období bez možnosti opakování či zpřísňuje pravidla pro jeho odvolání a posiluje jeho nezávislost na politicích. Nyní novela zamíří do Senátu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Předlohu Sněmovna schválila hlasy všech přítomných poslanců, tedy napříč politickým spektrem.

V současnosti je funkční období vedoucích žalobců neomezené. Pokud novela úspěšně projde celým legislativním procesem, změní se na sedmileté, přičemž budou muset podstoupit výběrové řízení na danou funkci. Konat se by měla postupně, tak aby vedoucí zastupitelství nenastupovali během období jedné vlády.

Nejvyšší státní zástupce pak po sedmi letech ve funkci již nebude moci mandát opakovat. Opoziční hnutí ANO neúspěšně navrhovalo devítiletý mandát. Novela posiluje také postavení nejvyššího žalobce před politiky a jeho nezávislost. Dle současné praxe totiž může vláda odvolat nejvyššího žalobce bez udání důvodu. To však novela mění. „Nově bude moci vláda nejvyššího státního zástupce odvolat pouze v případě, že vědomě poruší své povinnosti nebo zásadním způsobem ohrozí důvěru v řádnou práci státního zastupitelství. To je důležitá záruka toho, že trestní řízení budou probíhat opravdu nezávisle na tlaku politiků a mocných,“ řekl předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Blažek: Byl bych pro, aby se podmínky za znásilnění dětí nedávaly

Domácí

Na návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) ale dolní komora ponechala odvolání nejvyššího žalobce výhradně v pravomoci kabinetu. Podle původního vládního návrhu by mohl přijít o funkci i v kárném řízení.

Předloha zavádí také požadavky na odborné znalosti, profesní zkušenosti a morální vlastnosti vedoucích státních zástupců. Uchazeči budou muset splnit požadovanou dobu praxe. Výroční zprávu o činnosti státního zastupitelství bude podle sněmovních úprav dostávat po jejím projednání vládou také Senát.

Předlohu nyní posoudí Senát, následně by měla zamířit k podpisu prezidentovi.

Manželka státního zástupce se přiznala ke rvačce v hospodě. Žalobce její stíhání zastavil

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám