Hlavní obsah

Blažek: Byl bych pro, aby se podmínky za znásilnění dětí nedávaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmíněné tresty za znásilnění dětí, tedy obětí do 18 let, by se ukládat neměly, míní ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podmíněné tresty za znásilnění by zcela nerušil. Ministerstvo chystá novelu trestního řádu, která by měla na situaci reagovat. V ukládání trestů za násilné sexuální činy se však Česko podle Blažka příliš neliší od Německa.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

Ministr reagoval na případ z brněnského krajského soudu, na který upozornily Novinky, ve kterém byl otčím za takřka dvouleté znásilňování nezletilé nevlastní dcery potrestán pouze podmínkou.

Blažek si po rozsáhlé mediální kritice případu vyžádal spis, který hodlá prostudovat. Pokud shledá, že byl trest uložen v rozporu se zákonem, podá proti tomu stížnost k Nejvyššímu soudu.

Oběť promluvila, proto jsme zveřejnili verdikt, uvedl brněnský soud

Krimi

„Já mohu napadnout u odvolacího soudu to, zda uložený trest byl uložen v souladu se zákonem. I když to podám, tak se nemohu domoci zrušení toho rozhodnutí. To může pouze nejvyšší státní zástupce, pokud podá dovolání. Není to o tom, jestli je to etické nebo společensky přijatelné, je to pouze o tom, jestli soud uložil zákonný trest,“ uvedl na CNN Prima News Blažek.

Tresty za znásilnění by se podle něj mohly změnit, určitě však nechce zrušit možnost udělení podmínky. I v případu znásilnění jsou totiž podle něj značné rozdíly.

„Tři muži, jedna žena… Těm bych dal doživotí, kdybych mohl, “ poznamenal Blažek. Naopak shovívavěji by posuzoval hypotetický případ osmnáctiletého mladíka, který si špatně vyloží chování své opilé přítelkyně. Takovému by umožnil udělit podmíněný trest, protože vězení by mladému muži nejspíš ničím neprospělo.

„Já bych byl pro, aby se neukládaly podmínky na dětech,“ souhlasil na dotaz moderátorky.

„Chystáme teď velkou novelu trestního zákona a trestního řádu,“ dodal s tím, že ukládané tresty v Česku se však příliš neliší od Německa.

Poté, co Krajský soud v Brně zveřejnil rozsudek, není podle Blažka ani případ znásilňované dívky otčímem „tak černobílý“. Připomněl, že sexuální vztah údajně podle spisu navázala dívka, když jí bylo 15 let, aby se „pomstila matce“. Muž si ze sexuálního aktu pořídil video a dívku jím pak vydíral a nutil k sexu i pětkrát týdně takřka dva roky.

KOMENTÁŘ: Spal/a s vámi? Můžete prznit – Pod svícnem

Komentáře

Celý případ pobouřil i bývalou ministryni spravedlnosti a poslankyni ANO Taťánu Malou. „Pan ministr má pravdu v tom, že jsme se dověděli pouze část případu, ale nedomnívám se, že tohle jsou polehčující okolnosti pro pachatele. Dívce bylo patnáct a on byl její otčím. Vydíral ji tím, že si pořídil pornografické materiály,“ upozornila.

Blažek si k celé věci vyžádal spis, poté by měl do měsíce zvážit, zda podle něj došlo či nedošlo k porušení zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám