Hlavní obsah

Fórum o holokaustu uzavře Pražský hrad a zkomplikuje dopravu v metropoli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli pořádání mezinárodního fóra k připomínce 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, jehož se zúčastní několik stovek hostů včetně tří desítek šéfů parlamentů, bude v pondělí a úterý zcela uzavřen Pražský hrad. Omezení dopravy bude v metropoli v okolí Obecního domu a na Hradčanském náměstí. Na akce budou dohlížet stovky policistů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Článek

Fórum Let My People Live! (Nechte žít můj lid) pořádá Evropský židovský kongres (EJC), na němž budou hosté diskutovat o ovlivňování veřejného mínění a názorech na extremismus, o rolích politiků i legislativních opatřeních proti nesnášenlivosti.

První den připomínek završí slavnostní recepce v Obecním domě pro pět stovek pozvaných, na níž s projevy vystoupí prezident Miloš Zeman, první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans nebo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Akci uvede slavný britský oscarový herec Ben Kingsley.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fórum představí výzvu světové veřejnosti

V úterý, nakdy připadá samotné 70. výročí osvobození Osvětimi, se nejprve na uzavřeném jednání sejdou přítomní šéfové parlamentů, aby doladili výzvu fóra světové veřejnosti. Podle EJC by prohlášení mělo deklarovat nulovou toleranci vůči trestným činům z nesnášenlivosti.

Poté na Hradě s projevy vystoupí Zeman, jeho bulharský protějšek Rosen Plevneliev, předseda Evropského parlamentu Martin Schulz a další významní hosté. Proslovy zakončí evropská minuta ticha, ke které se připojí i Osvětim nebo další z míst nacistických táborů smrti, Bergen-Belsen.

Hlavní akce proběhne v Osvětimi

Odpoledne se v Terezíně uskuteční pieta, jejíž účastníci uctí památku obětí nacistického vraždění Židů. Těch za druhé světové války o život přišlo na šest miliónů, z toho více než milión v Osvětimi, kde se v úterý odpoledne uskuteční také pietní shromáždění za účasti předních evropských politiků a přeživších. Českou delegaci povede premiér Bohuslav Sobotka.

Právě kvůli tomu do Česka z pozvaných 14 hlav států nedorazí prezidenti Polska, Francie, Německa nebo Rakouska. Slovenský prezident Andrej Kiska bude mít zvláštní program, aby pietu v Osvětimi stihl, a spolu se Zemanem položí věnce v Terezíně už v pondělí. Rusko má zastupovat místopředseda horní parlamentní komory Iljas Umachanov.

Reklama

Výběr článků

Načítám