Hlavní obsah

Foldyna končí v ČSSD

Právo, ada, nig
Aktualizováno

Poslanec Jaroslav Foldyna odchází po třiceti letech ze sociální demokracie. Své rozhodnutí v pondělí potvrdil Právu s tím, že skončí v úterý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Foldyna

Článek

„ČSSD se ze strany, která usilovala o svobodu a demokracii, stala stranou, která se spojuje se skupinou lidí, jež chce nahradit demokracii, tedy vládu vůle většiny, vládou nikým nevolených samozvaných elit,“ zdůvodnil své rozhodnutí poslanec.

Podle něj se soc. dem. stala „zpupnou vrchností, která obyčejnými lidmi pohrdá, byť se tváří, že tomu tak není“.

„Očekával jsem to, Jaroslav Foldyna se reálně s ČSSD rozešel již dávno, teď to zformalizoval,“ zhodnotil na dotaz Práva poslancovo rozhodnutí šéf strany Jan Hamáček.

Foldyna už před necelými dvěma týdny připustil, že partaj může opustit.

Hamáček utrpěl porážku. Foldynu se mu vyloučit nepodařilo

Domácí

Stranické vedení se mělo na svém jednání koncem února zabývat jeho vystoupením ve Sněmovně, kdy před volbou ombudsmana obvinil šéfa organizace Člověk v tísni z nátlaku na některé politiky, aby nevolili Stanislava Křečka. Partajní vedení chtělo přimět Foldynu k omluvě.

Nemůžu nic změnit, tvrdí poslanec

Někdejší místopředseda strany v pondělí Právu sdělil, že jeho odchod je motivován také tím, že nemá možnost, jak situaci ve straně změnit. „Nezbývá mi, než ČSSD po třiceti letech členství opustit. Tento krok učiním dne 25. února,“ uvedl pro Právo.

Foldyna viní místopředsedy strany z toho, že poškozují soc. dem. a zejména regionální organizace, které usilují o dobrý výsledek v nadcházejících krajských volbách. Jeho kritika se týká zejména ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, kterou s dalšími místopředsedy označuje za nadějné svazáky a komsomolce, kteří vedou partaj k zániku.

Foldyna hrozí odchodem z ČSSD. Strana není kriminál, vzkázal mu Hamáček

Domácí

Foldyna se tak po odchodu ze strany stane nezařazeným poslancem, soc. dem. bude podle již dřívějšího vyjádření předsedy Jana Hamáčka usilovat o jeho odvolání z funkcí místopředsedy bezpečnostního výboru a výboru pro obranu.

„Podle dohod o poměrném zastoupení má soc. dem. nárok na tyto funkce, takže je logické, že do nich budeme navrhovat svého člena,“ řekl šéf soc. dem. Zatím není jasné, kdo by to měl být.

Procenta srážejí ministři práce a zahraničí, tvrdí Foldyna

Domácí

Foldyna, jak řekl Právu, má zájem v obou výborech zůstat. Proto je připraven vyjednávat s některou z frakcí, aby ho nominovala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám