Hlavní obsah

Foldyna hrozí odchodem z ČSSD. Strana není kriminál, vzkázal mu Hamáček

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna plánuje odejít ze strany, pokud v ní setrvá ministr zahraničí Tomáš Petříček a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Foldyna to řekl v rozhovoru pro server iRozhlas. Šéf strany Jan Hamáček Foldynovi vzkázal, že ČSSD není vězení a odejít může každý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD) na snímku s Nočními vlky

Článek

Na otázku, jestli Foldyna plánuje opustit stranu, odpověděl: „Plánuju. Když neodejdou představitelé liberální a neomarxistické sociální demokracie, která táhne stranu ke dnu. Já jsem do strany vstoupil v prosinci roku 1989. Nezměnil jsem se já, ale díky nim se změnila.“

Konkrétně zmínil právě Petříčka a Maláčovou. Označil je za „moudrolíny“, kteří filozofují. Podle Foldyny by se měli přidat ke spolku Milion chvilek pro demokracii a demonstrovat.

Hamáček Foldynovi vzkázal, že odejít klidně může. „Chce Jarda Foldyna vystoupit ze soc.dem.? ČSSD není kriminál, každý může odejít,” napsal šéf strany na Twitter.

Ombudsmanem poslanci zvolili Zemanova kandidáta Křečka

Domácí

Spor ohledně Foldyny se zažehl ve středu ve Sněmovně. Poslanec totiž během volby nového ombudsmana osočil šéfa humanitární organizace Člověk v tísni Šimona Pánka, že lobboval za to, aby Stanislav Křeček nebyl zvolen ombudsmanem.

Foldyna tvrdil, že Pánek poslal předsedům stran SMS zprávu, ve které měl vyhrožovat problémy, pokud bude Křeček zvolen. Šéfové ODS, Pirátů, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN uvedli, že od Pánka žádnou zprávu nedostali. Křeček byl nakonec ombudsmanem zvolen.

Maláčová se za Foldynu stydí

Od Foldynových výroků se distancovalo vedení soc. dem., které se chce jeho chováním zabývat příští týden. „Jaroslav Foldyna se vyjadřoval opět v rozporu s tím, jaké jsou pozice vedení sociální demokracie. Sociální demokracie je strana, která má velmi jasný program, je založená na hodnotách včetně podpory občanské společnosti,“ uvedl ve čtvrtek Petříček.

„Stydím se za Jaroslava Foldynu. Dokázal, že má do sociálního demokrata hodně daleko. Člověk v tísni odvádí skvělou práci v Česku i ve světě,“ napsala na Twitter směrem k Foldynovi ministryně práce a sociálních věcí Maláčová.

Foldyna podle iRozhlasu trvá na tom, že SMS od Pánka existuje, a omlouvat se nehodlá.

Vyloučení ze strany Foldynovi hrozilo už vloni na podzim. Na předsednictvu sice byla pro Foldynův konec ve straně většina přítomných, nešlo ale o požadovanou nadpoloviční většinu všech členů. Foldyna proto vyloučen nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám