Hlavní obsah

Fischer podporoval umění a také s ním podnikal

Novinky, Eva Zajíčková, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Václav Fischer se choval nejen jako podnikatel, ale také jako mecenáš. Ještě v době, kdy už hledal strategického partnera, například vrátila jeho společnost Fischer Entertainment na scénu Věru Špinarovou. Na jaře roku 1998, kdy necelý rok vlastnil dva boeingy, odvezl Českou filharmonii z Prahy do Maďarska a hradil i její pobyt v Budapešti.

Foto: Žďárský Trpaslík

Odborná porota a diváci během projekce.

Článek

Orchestr na jeho náklady odehrál dva koncerty na Budapešťském jarním festivalu. "Tehdy rozšiřoval své aktivity do Polska i Maďarska a při té příležitosti sponzoroval budapešťský festival," vzpomíná ředitel filharmonie Václav Riedlbauch.

Na vlastní náklady Fischer dopravil také Pražský komorní balet a několik českých hudebníků na Maltu, kde stát pořádal Týden české kultury. "Byla to akce pro diplomaty a maltského prezidenta, která měla velký ohlas. Pomohlo to českému státu, ale samozřejmě i kanceláři," potvrdila Fischerova mluvčí Věra Kudynová.

Špinarová favoritkou

V roce 1999 Fischer založil společnost Fischer Entertainment, uspořádal první Fischer Turné a s umělci začal podnikat. Záměr byl jasný: reklama. Na pódium vrátil zpěvačku Věru Špinarovou, která se od něj zároveň nechala zastupovat, a pro své první akce zároveň získal jako hosty i další známá jména českého popu: Helenu Vondráčkovou, Jiřího Korna, Leonu Machálkovou nebo Petra Muka.

Sólové album Věry Špinarové Za vše můžu já (2001) mělo solidní úspěch: podle informací Práva se prodalo 22 tisíc kusů. Teď spolupráce na chvíli ustala. "S panem Fischerem spolupracujeme stále, o jeho problémech se dozvídám z tisku. Až to všechno skončí, řekneme si, co dál. Vždycky chtěl dělat něco s kulturou a naše dlouhodobá spolupráce mu to umožnila. Myslím, že jsme si pomohli navzájem," řekla Právu Věra Špinarová.

Fischer Entertainment funguje jako agentura a vydává i hudební nahrávky, dodnes vyprodukovala čtyři. Na všech figuruje Věra Špinarová - alespoň jako host . Před dvěma lety společnost vydala také album Co láska si žádá s deseti písněmi amerického skladatele Michaela Jaye, který napsal písně například pro Celine Dion, Kylie Minogue nebo Mariah Carrey. Fischer je koupil pro devět českých zpěvaček.

Výtěžky putovaly do Nadace Václava Fischera

Na jeho albu dostaly šanci především méně známé osobnosti: například muzikálové zpěvačky Tereza Duchková a Daniela Šinkorová, ale i mladá vítězka Zlíntalentu Alice Konečná. Pro začínající zpěvačku Kateřinu Mátlovou dokonce začal plánovat debutové album.

Výtěžky z turné, koncertů v pražském Lucerna Music Baru a prodeje hudebních nahrávek však měly dál kolovat v jeho firmách. Většinou putovaly do Nadace Václava Fischera, která pak hradila prázdninové pobyty dětí z dětských domovů u moře ve Fischerových destinacích.

Reklama

Související články

Politici Fischerovi zatím věří

Politici většinou věří, že Václav Fischer potíže svých firem ustojí. Neshodují se však v názoru, zda si je podnikatel způsobil sám svými chybami,...

Výběr článků

Načítám