Hlavní obsah

Firmy žádají další desítky miliónů za Blanku, Praha chce smírčí řízení

Praha
Aktualizováno

Firmy, které při stavbě tunelového komplexu Blanka zajišťovaly například projektové práce, požadují po Praze dalších více než 60 miliónů nad rámec původních smluv. Hlavní město zahájí s firmami Pudis, Metroprojekt, Inset a Mott MacDonald CZ smírčí řízení, která mohou dojít až k další arbitráži. V úterý o tom rozhodla pražská rada.

Foto: Novinky

Tunel Blanka

Článek

Problematická silniční stavba se po několika odkladech otevřela letos v září. Vyšla na 43 miliard korun, tedy zhruba o deset miliard více, než bylo původně plánováno.

V aktuálním sporu čtyři projektové firmy argumentují tím, že se jim zvýšily náklady s ohledem na průtahy kolem dokončení tunelu. Firma Pudis žádá za projektovou činnost navíc 17 miliónů, Metroprojekt 9,5 miliónu, firma Inset chce za geomonitoring 33 miliónů a Mott MacDonald CZ spolu s architektonickou kanceláří Romana Kouckého žádají 7,2 miliónu za činnosti kolem Trojského mostu, vyplývá z neveřejných podkladů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dopravní situace v Praze před otevřením a po otevření tunelu BlankaVideo: Novinky

Kvůli Blance se v minulosti odehrály už dvě arbitráže, se stavební společností Metrostav o miliardové částky, s firmou IDS o stovky miliónů. V obou případech soud firmám vyhověl. A schyluje se k další arbitráži s dodavatelem technologií, firmou ČKD Praha DIZ.

Šestikilometrovým tunelovým komplexem každý den projede v průměru asi 60 000 aut. Z listopadových údajů vyplývá, že Blankou od jejího otevření projelo více než 4,3 miliónu aut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám