Hlavní obsah

Firmy si budou moci odložit sociální odvody, schválili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy si budou moci odložit sociální odvody za květen až červenec. Za odklad by platily pětinu obvyklého penále. Vše by pak musely uhradit do 20. října. Návrh vládního zákona ve středu schválili poslanci. V rámci novely zpřesnili i podmínky po čerpání ošetřovného, které zůstává na úrovni 80 procent ze základu platu až do konce června.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci na jednání Sněmovny

Článek

„Odložení odvodů je administrativně jednoduché, rychlé a má potenciál dočasně posílit likviditu zaměstnavatelů o desítky miliard korun," uvedla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), která návrh před poslanci hájila.

Sociální odvody zahrnují nemocenské a důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Z vybraných peněz se platí třeba důchody či mateřská. Zaměstnavatel odvádí z pracovníkova výdělku 24,8 procenta, zaměstnanec pak platí dalších 6,5 procenta.

V rámci novely zákona o snížení penále z pojistného na sociálním zabezpečení se poslanci zabývali i narovnáním podmínek ohledně ošetřovného.

Ošetřovné 80 procent zůstane

Rodiče dětí ve školkách i školách budou mít nárok na čerpání ošetřovného ve výši 80 procent až do konce června.

I když dítě do školy či školky nepošlete, ošetřovné vám zůstane

Domácí

Je tak jasné, že rodičům zůstane nárok na ošetřovné ve chvíli, když se rozhodnou dítě do školy neposlat. Musí ale uvést důvod. Došlo právě i k rozšíření oněch důvodů.

Jsou jimi například přímo nákaza koronavirem, cukrovka, těžká obezita nebo chronické onemocnění plic. Do školy nesmí nastoupit ani tehdy, pokud žije v rodině s osobou starší 65 let nebo někým, kdo má zmíněná onemocnění.

Přidány byly i provozní důvody, tedy pokud škola nebude mít dostatek míst pro žáky. Nebo jiné vážné důvody, například pokud by byla výuka dítěte výrazně zkrácena oproti běžnému rozvrhu a rodiče by tak stejně nemohli jít do práce.  Podle stejného režimu by se po schválení změny měly řídit i školky.

Rodič tyto důvody musí uvést v čestném prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám