Hlavní obsah

Firmy chtějí za covid po státu 15 miliard. Lidé se hlásí i o odškodné za očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát čelí kolem 900 žádostí o náhradu škod a ztrát podle krizového zákona, které měly od začátku pandemie lidem a firmám vzniknout kvůli vládním opatřením proti koronaviru. Nároky ve výši zhruba 15 miliard korun evidují ministerstva vnitra a zdravotnictví. Padlo i více než třicet žalob.

Foto: Kay Nietfeld, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Většina podnikatelů vznesla nároky na odškodnění už loni. Žádosti o kompenzace v souvislosti s aktuálně přijatými krizovými opatřeními ministerstva vnitra a zdravotnictví podle svých sdělení pro Právo z minulého týdne neevidují.

Vnitro registruje téměř šest set žádostí o náhradu škody, resp. o kompenzaci za ztráty vzniklé vládními omezeními v pandemii, které byly uplatněny podle krizového zákona v celkové výši 10,5 miliardy Kč. Podle zákona musí poškozený svůj nárok na náhradu škody uplatnit do šesti měsíců od okamžiku, kdy se o škodě dozvěděl.

ON-LINE: Přibylo 16 179 nově nakažených, incidenční číslo kleslo pod 1000

Domácí

„Celkem bylo podáno 110 žádostí fyzických osob a 481 žádostí právnických osob. Ministerstvo vnitra dále ke 2. prosinci evidovalo 25 žalobních návrhů s uplatněnými nároky v celkové výši 186 908 338 Kč,“ sdělil Právu mluvčí resortu Adam Rözler.

Dodal, že pět soudních řízení zatím bylo zastaveno, v jedné věci soud vyslovil svou místní nepříslušnost, jedna žaloba byla pravomocně zamítnuta a další čtyři žaloby byly zamítnuty dosud nepravomocně.

Podle dřívějších informací žádaly firmy o odškodnění hlavně kvůli uzavření obchodů, restaurací či hotelů, některé fyzické osoby pak požadovaly nahradit třeba i náklady spojené s nerealizovanou zahraniční dovolenou.

Slovensko otevírá od pátku obchody pro očkované a uzdravené

Evropa

Žádosti o kompenzace kvůli krizovým opatřením vydaným vládou a vlastním mimořádným opatřením eviduje i ministerstvo zdravotnictví. Je jich zhruba 300, a to v celkové výši bezmála 4,5 miliardy Kč.

„Skladba žadatelů je zhruba 75 procent firmy a 25 procent fyzické osoby. Počet žalob, které byly v souvislosti s těmito žádostmi podány, je méně než deset, a to v celkové částce 35,5 milionu korun. Dosud nebylo v žádné věci pravomocně rozhodnuto,“ řekl včera Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Co Čech, to doktor. Zdravotníci čelí aroganci a urážkám

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví k začátku minulého týdne evidovalo také 21 žádostí o odškodnění za očkování proti covidu-19. Šesti žádostem lidí, kteří měli po vakcinaci zdravotní potíže, ministerstvo nevyhovělo, zbytek ještě prověřuje.

„Dvěma žádostem nebylo vyhověno z důvodu, že poškozený zemřel, přičemž na základě zákona č. 569/2020 Sb. se újma nahrazuje pouze osobě, která se nechala očkovat léčivým přípravkem obsahujícím očkovací látku pro očkování proti onemocnění covid-19, nikoli osobě blízké, jako je tomu u náhrady újmy způsobené povinným očkováním dle zákona č. 116/2020 Sb.,“ uvedl Köppl.

Neočkovaní lékaři? Mají protilátky nebo čekají na novou vakcínu

Koronavirus

Za očkování chce až 100 milionů

V jednom případě pak podle něj nebylo žádosti vyhověno proto, že žadatel byl očkován poskytovatelem zdravotních služeb v zahraničí, přičemž český zákon se nevztahuje na právní jednání a vztahy, k nimž došlo na území jiného státu. A ve třech případech ministerstvo zdravotnictví dospělo k závěru, že se nejedná o zvlášť závažné ublížení na zdraví.

Lidé po státu kvůli očkování požadují nemalé částky. „Požadovaná finanční částka se pohybuje od 65 tisíc do 100 milionů korun,“ potvrdil Köppl.

Obtíže, na které si žadatelé po očkování stěžují, jsou podle něj různé. Patří mezi ně například neustávající brnění horní končetiny, kopřivka, obrna lícního nervu či ztráta vědomí.

Reklama

Výběr článků

Načítám