Hlavní obsah

Finanční analytický úřad zablokoval majetek Vítkovice Steel. Firma prý o ničem neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Finanční analytický úřad zablokoval majetek společnosti Vítkovice Steel v souvislosti se sankcemi proti Rusku, které byly uvaleny kvůli válce na Ukrajině. O zablokování majetku ostravské společnosti informovala v úterý Česká televize. Firma o ničem neví.

Foto: Vítkovice Steel

Výroba výpalků ve společnosti Vítkovice Steel (ilustrační foto)

Článek

Firma se věnuje výrobě ocelářských produktů, zejména válcovaných výrobků. V minulosti patřila do koncernu Evraz, v němž měl podíl ruský oligarcha Roman Abramovič.

„Společnost může dále fungovat, provozovat svou podnikatelskou činnost, vyplácet mzdy zaměstnancům a plnit své obchodní závazky vůči svým partnerům, ale nesmí být prodána, nebo její podíly převedeny na jiného vlastníka," sdělil mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss a doplnil, že FAÚ zmrazil stoprocentní podíl Vítkovice Steel předběžným opatřením.

Firma prý o ničem neví

Vedení firmy nemá o zmrazení majetku informace. „V minulých dnech pouze společnost informoval FAÚ, že obdržel podnět k prošetření společnosti a že v rámci předběžného opatření nemáme poskytovat finanční plnění vlastníkům. To už nejméně 3 roky neděláme, neboť společnost netvoří čistý zisk, a proto se nás toto opatření nijak negativně nedotýká,” uvedla mluvčí Jana Dronská.

Rus ze sankčního seznamu má zákaz nakládat s hotelem v Mariánských Lázních

Domácí

„Podle nás k žádnému zmrazení majetku společnosti nedošlo, ani si nejsme vědomi, že by se připravovalo,” dodala mluvčí s tím, že vlastníky firmy nejsou ruští občané, ale „nadnárodní investiční fondy”.

Podle ČTK firmu vlastní nadnárodní investiční fondy ze zemí bývalého Sovětského svazu. Server Info.cz letos v březnu uvedl, že akcionářské ovládání Vítkovice Steel vede k ruské státní rozvojové bance VEB. Mluvčí společnosti ale informaci o ruských vlastnících odmítla, za pěticí kyperských akcionářů stojí podle ní podnikatelé z postsovětských republik, nikoliv z Ruska.

Sankce jsou tvrdé, jejich dopady ale teprve pocítíme, varovala guvernérka ruské banky

Evropa

Evropská unie uvalila ekonomické sankce na Rusko a Bělorusko v reakci na vpád na Ukrajinu. Individuální sankce se pak zaměřují na osoby odpovědné za podporu, financování nebo provádění činností proti svrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám