Hlavní obsah

Filip dal Babišovi další podmínky

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před projednáváním státního rozpočtu vládou probírali tento návrh ve středu šéf komunistů Vojtěch Filip a předsedkyně rozpočtového výboru Sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM) s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda komunistů Vojtěch Filip

Článek

„Chtěli jsme projednat požadavky komunistů, které by se měly promítnout do návrhu státního rozpočtu. Pokud by je druhá strana neakceptovala, pak bychom zvažovali nepodporu rozpočtu ve Sněmovně,“ řekl Právu Filip.

„Přednesli jsme požadavky na plnění programů na výstavbu bytů v menších městech a na opravy škol. Potvrdili jsme, že budeme podporovat plánované zvýšení platů učitelů i nepedagogických pracovníků. Na těchto třech věcech jsme se všichni shodli,“ řekl Filip.

Schillerová po schůzce v Lánech: Zeman podporuje rozpočet se schodkem 320 miliard

Domácí

KSČM dále žádá, aby v případě, že nebude schváleno zrušení superhrubé mzdy, které by vedlo ke zvýšení mezd, vláda počítala s valorizací platů o dvě procenta. „Buď bude jedno, nebo druhé,“ podotkl Filip.

Dále hovořili o požadavku komunistů na snížení rozpočtu armády a pro neziskové organizace. Jedním z návrhů bylo i zavedení pěti týdnů dovolené. Na těchto bodech již taková shoda nebyla a komunisté je přednesou ve Sněmovně při druhém čtení rozpočtu jako své pozměňovací návrhy.

Filip už nebude obhajovat post šéfa komunistů

Domácí

„Premiér nám řekl, že je musí projednat se svým koaličním partnerem, s ČSSD,“ uvedl Filip. Kromě rozpočtu se politici bavili i o usnesení vlády k omezení a předčasnému ukončení těžby černého uhlí v OKD.

Reklama

Výběr článků

Načítám