Hlavní obsah

Schillerová po schůzce v Lánech: Zeman podporuje rozpočet se schodkem 320 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman podporuje návrh rozpočtu na příští rok s vyšším schodkem 320 miliard korun. Po úterní schůzce s hlavou státu to potvrdila ministryně financi Alena Schillerová (za ANO).

TK Aleny Schillerové po jednání s prezidentem Zemanem Video: Novinky

 
Článek

Podle Schillerové Zeman chápe, že si takovýto schodek vyžaduje koronavirová doba. "Ano, v podstatě řekl mi, že rozumí tomu, že ta doba si to žádá. Navíc vidíte, že jsme v druhé vlně koronavirové krize," řekla Schillerová na dotaz, zda prezident návrh rozpočtu podporuje. "Řekl, že vládu přijde podpořit na první člení státního rozpočtu do Parlamentu," dodala.

Zemana podle Schillerové potěšilo, že investice téměř 187 miliard korun jsou vyšší než v rozpočtu na letošní rok. Podpořil podle ní zmrazení platů státních zaměstnanců s výjimkou učitelů a pracovníků v sociálních službách. Měl pochopení pro to, že součástí návrhu není zrušení superhrubé mzdy, řekla ministryně.

Schillerová pro příští rok navrhla schodek rozpočtu 320 miliard

Ekonomika

Celkové příjmy rozpočtu by měly činit včetně peněz z EU 1,487 bilionu korun a výdaje 1,807 bilionu korun. Nový návrh nepočítá se zrušením superhrubé mzdy.

Ministryně také po schůzce uvedla, že vláda ve středu projedná programy koronavirové podpory pro kulturu a sport, příspěvky na nájemné, program Antivirus a odklad daní.

Svolala taktéž podnikatelské organizace k jednání o odložení třetí a čtvrté vlny EET kvůli covidu-19. Videokonference se uskuteční do konce týdne.

Zástupci vlády a Hradu o rozpočtu jednali už v září v prezidentově poradním týmu. Oproti tehdy prezentovanému návrhu se plánovaný deficit rozpočtu zvýšil.

Schillerová plánuje příští rok schodek 116 miliard

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám